Кіровоградщина: Чом ти не прийшов? Я тебе чекала! Діалог нардепа з громадою Аджамки так і не відбувся

  • 13 лют. 2020 16:14
  • 999
    • Новина Кіровоградщина: Чом ти не прийшов? Я тебе чекала! Діалог нардепа з громадою Аджамки так і не відбувся Ранкове місто. Кропивницький
     
    Народний депутат Євгеній Брагар, котрий порадив бабі Любі продати собаку й заплатити за газ, пообіцяв приїхати в Аджамку на відкритий діалог з громадою. Проте з невідомих причин у призначений день припинив виходити на зв’язок. Не приїхав він і до будинку культури, де мала б проходити зустріч. Що робили мешканці Аджамки, чому в їхнє село приїхав американець, як відреагувала місцева рада – про все це дізнавалася наша журналістка.
     
    Ранком суботи 8 січня біля будинку культури в Аджамці збираються люди. Незважаючи на -8°C, громадяни стоять на вулиці з плакатами: «ЗеРада – 1», «Де 4000 доларів для вчителів!», «Продай слугу – купи собаку». Поки односельці спілкувалися між собою, очільниця села Тетяна Зайченко безуспішно намагалася зв’язатись із нардепом.
     
     
    Нагадаємо, 31 січня у прямому ефірі «112 каналу» депутат  від «Слуги народу» Євгеній Брагар запропонував пенсіонер-
    ці Любові Колючій продати «елітну» собаку, якщо вона є, щоб заплатити за газ. Ця фраза викликала в українців негативні емоції, а соцмережами і досі поширюють фотожаби. Натомість сільська голова Аджамки Тетяна Зайченко запросила пана Євгена на відкритий діалог із громадою, і він погодився.
     
    – Він сам запропонував суботу на десяту годину. Завчасно попередили поліцію про масових захід, журналістів й односельчан. Він втретє у переписці підтвердив свою присутність і сказав, що перед зустріччю зателефонує. Проте вже сьогодні зранку він не бере слухавку, – розповіла Тетяна Зайченко.
     
     
    Попри свою обіцянку нардеп так і не з’явився та не вийшов на зв’язок. Громада вирішила провести зібрання без нього, щоб обговорити нагальні проблеми. На заплановану зустріч, окрім мешканців села, завітали громадський діяч і волонтер американець Давід Пластер, депутат міської ради Кропивницького Олег Краснокутський, журналісти, а також люди із сусідніх сіл та міст. Незважаючи на те, що Будинок Культури “зігрівав” лише один обігрівач, біля якого переважно стояли журналісти, мешканці та гості Аджамки все одно прийшли на народне віче. Майже одразу ж очільниця села звернулася до людей із проханням знайти документи-підтвердження, що газові труби мешканці проводили до осель за власний кошт. Це допоможе направити звернення до парламенту.
     
     
     
    Навіщо приїхав  американець?
     
    Давід Пластер уже близько дванадцяти років живе в Україні. Чоловік допомагає військовим і пенсіонерам. У Києві його називають “президентом Борщагівки”. Він говорить, що любить цю країну і бачить сенс у тому, щоб підтримувати старше покоління, поки сам молодий і має на це сили:
     
     
    – У це село я приїхав не тому, що тут бабушка Люба чи Шарік. Я хочу стати за кожною бабушкою  Любою у селах України. Цей депутат обраний до парламенту від партії “Слуга народу”, проте  чомусь не відповідає цій назві. Нехай депутати спробують прожити на такі пенсії. Я – американець, і для мене така ситуація не є нормальною. Взагалі неприпустимо, щоб було таке ставлення до пенсіонерів в Україні. Мало іноземців живуть там, де живу я. Кожну бабусю у своєму будинку знаю на ім’я і вважаю, що про них потрібно дбати. Бо коли ми з вами будемо в їхньому віці, хто допоможе нам.
     
     
    Економна економіка
    Мешканка села Аджамка розповіла, що вижити на теперішню пенсію важко, навіть субсидія часом не рятує:
     
    – Мені 82 роки, живу одна, отримую 2400 гривень пенсії. Із лютого маю субсидію — 1600 гривень, а грудень і січень платила повну суму. Минулого місяця заплатила 1560 гривень за комунальні послуги. Сплю я, як-то кажуть, у церковному повітрі – економлю, бо завжди трапляються непередбачувані обставини. От, наприклад, руку нещодавно зламала, потрапила у лікарню, довелося багато грошей заплатити там. А про смак м’яса я взагалі забула. Я б цих депутатів усіх відправила б на схід України. Наші діти кров проливають, а вони сидять собі у теплі.
     
    Люди піднімали такі питання-проблеми: плата за розподіл газу та сам газ, заробітні плати очільника “Нафтогазу”, підвищення цін за комунальні послуги, опалення аджамського будинку культуру, ремонт місцевої музичної школи (цим уже займається селищна рада) тощо. На всі запитання, які люди хотіли поставити Євгенію Брагару, намагався відповісти депутат міської ради Олег Краснокутський.
     
    – Мені, як і вам, хотілося просто поспілкуватися з Євгенієм та сказати йому: “У цій ситуації стань поруч із нами – звичайними людьми – і почни виправляти ті речі, які почали робити. Треба не боятися людей і визнавати свої помилки”.
    Він також зазначив, що на черговій сесії міської ради Кропивницького, яка відбудеться 14 лютого, зачитають депутатське звернення до уряду, яке стосується скасування постанови НКРЕКП про плату за розподіл газу.
     
    Усі пропозицiї жителi села пiдтримали одноголосно. За результатами вiче звернення направлять до уряду.
     
     
    Летиція Курята