Кропивницький художник відзначив ювілей «Метаморфозами» (ФОТО, ВІДЕО)

  • 30 лист. 2018 14:14
  • 1154
  •  
    У Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась персональна виставка члена національної спілки художників України Ігоря Смичека «Метаморфози». Майстер пензля приурочив її до свого 65-річчя.
     
    Як зазначають критики, це одна з найбільш яскравих і незвичайних виставок іменинника – талановитого графіка, живописця, педагога.
     
     
    – Це художник в усіх формах і сенсах цього слова. Його твори інтелектуальні. Щоб їх зрозуміти, потрібно докладати зусиль. Він виражає своє сприйняття світу через колір, форму, символи. Думаю, чималий вплив має на нього й викладання в дитячій художній школі. Спілкування з дітьми накладає відбиток на його світогляд і наповнює полотна новими яскравими барвами, - зазначає художник і мистецтвознавець Андрій Надєждін.
     
    – В його творах присутні декоративність і глибока символіка, закладені важливі філософські думки. У той же час ці картини дуже привабливі. Їх хочеться читати, як книги, - ділиться враженнями журналіст Броніслав Куманський. 
     
     
    Сам же художник називає свої полотна абстрактним реалізмом. 
     
    – Більшість робіт, представлених на вернісажі, датовані 2018 роком й кардинально відрізняються від моєї звичної і впізнаваної манери. Деякі – більша давні – домалював і перемальовував. Я навмисно відійшов від літературних першоджерел, щоб не перезавантажувати глядача. Зазвичай, починаючи працювати над новою картиною, ще не знаю її назви та навіть форми, в яку будуть втілені мої фантазії, - розповідає Ігор Смичек.  
     
    Присутня на презентації поетеса Тетяна Березняк подарувала винуватцю урочистостей свої вірші та книгу «Бригантина юности моей» з ілюстрацією Ігоря Смичека на обкладинці. 
     
     
     
     
     
    Ще одна цікава деталь: мало хто знає, але саме Ігор Смичек був ініціатором перейменування Кіровограда на честь українського драматурга Марка Кропивницького. Тож друзі й колеги називають його «Той, хто придумав назву місту».
     
    Людмила Макей
     
     
     
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому заспівали зіркові члени журі «Голосу серця» (ФОТО, ВІДЕО)