Заява Високої представниці від імені ЄС щодо зростання напруги в Азовському морі

  • 29 лист. 2018 14:09
  • 950
    • Новина Заява Високої представниці від імені ЄС щодо зростання напруги в Азовському морі Ранкове місто. Кропивницький
     
    Євросоюз висловлює своє найбільше занепокоєння у зв’язку з небезпечним зростанням напруги в Азовському морі та Керченській протоці останніми днями. Це призвело до захоплення українських суден та екіпажів цих кораблів Росією та здійснення пострілів по ним, якими було поранено кількох українських військовослужбовців. Ми стурбовані таким застосуванням Росією сили, що в умовах зростання мілітаризації в морі є неприйнятним.
     
    Європейський Союз очікує, що Росія забезпечить безперешкодне та вільне проходження через Керченську протоку до та з Азовського моря у відповідності до міжнародного права. Ми закликаємо усіх до максимальної стриманості задля негайної деескалації ситуації. У цьому контексті ми також рішуче закликаємо Росією звільнити захоплені судна, їхні команди та обладнання беззастережно та без зволікань.
     
    Незаконна анексія Кримського півострова Росією у 2014 році залишається прямим викликом міжнародній безпеці з серйозними наслідками для міжнародного правопорядку, що захищає єдність і суверенітет усіх держав. Ми вкотре засуджуємо таке порушення міжнародного права. Побудова Керченського мосту є подальшим порушенням суверенітету й територіальної цілісності України.
     
    Європейський Союз знову підтверджує свою цілковиту підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України у межах кордонів, визнаних міжнародною спільнотою. ЄС не визнає й не визнаватиме незаконну анексію Кримського півострова Росією. Євросоюз продовжить уважно слідкувати за ситуацією та налаштований діяти у належний спосіб у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами.
     
    Нагадаємо: Окупанти взяли під варту моряків з Кіровоградщини. Їм інкримінують незаконний перетин кордону
                         Депутати Фортечної ради направили "подвійне" звернення до Уряду України