Кропивницький: 140-річчя створення театру відзначили прем’єрою “Бондарівна”

  • 28 жовт. 2022 09:11
  • 820
    • Новина Кропивницький: 140-річчя створення театру відзначили прем’єрою “Бондарівна” Ранкове місто. Кропивницький
     
    Андрій Райкович: ми з гордістю кажемо - Кропивницький є батьківщиною першого українського професійного театру 
     
    140 років від дня створення першого професійного українського театру у Кропивницькому зустріли прем’єрою. Справжнім подарунком кропивничанам до ювілею стала прем’єра від режисера Херсонського театру імені Миколи Куліша Сергія Павлюка п’єси Івана Карпенка-Карого “Бондарівна”. 
     
    Гостями театрального свята сьогодні були Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, начальник ОВА Андрій Райкович, секретар міської ради Олег Колюка, заступник міського голови Олександр Мосін, шанувальники театрального мистецтва. 
     
    - Хто б до нас не приїздив, куди б ми не вирушали завжди з гордістю кажемо: наш край - батьківщина першого українського професійного театру, - наголосив Андрій Райкович.
     
    Двогодинна прем‘єра вдалася. Дійство, яке відбувалося на сцені, через століття має чіткі паралелі із сьогоденням: про це свідчили тривалі і бурхливі оплески глядачів, зал довго не відпускав акторів.
     
    - П’єса дуже давня, написана по думі “Бондарівна”. Її сюжетна лінія лягла в основу твору. Проте ми її осучаснили. Замість поляка в ній з’являється москаль, є й інші сюжетні зміни. За сюжетом починається війна, це Хмельниччина, але ми зробили безчасся. Все, що відбувається на сцені, актуальне, - розповів напередодні прем’єри режисер Сергій Павлюк.
     
    У свою чергу, Андрій Райкович щиро  подякував театралам за те, що вони зберігають традиції Корифеїв.
     
     - Напевно з небес сьогодні, в цю світлу хвилину, вас благословляють і Тобілевичі, і Кропивницький, і Казнадій, і Тімош, і Семенов, і Дейнекін. Країна переживає нелегкі часи. Але наперекір війні живуть українські театри. Сьогодні біля театру питали, а чи немає зайвого квитка, це добрий знак, - переконаний Андрій Райкович.