Кропивницький: Музей Карпенка-Карого представив скульптури корифеїв театру у виконанні Віктора Френчка

  • 27 жовт. 2022 15:03
  • 871
    • Новина Кропивницький: Музей Карпенка-Карого представив скульптури корифеїв театру у виконанні Віктора Френчка Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому у музеї Карпенка-Карого до 140-річчя створення українського театру корифеїв відкрилась виставка "Сузір’я натхненних" - корифеї української сцени у творчості скульптора Віктора Френчка.
     
    У садибі Тобілевича гостей заходу зустрічав сам Іван Карпенко-Карий, образ якого відтворив художній керівник будинку культури «Авіатор» Микола Барабуля. Для відвідувачів лунали українські пісні у виконанні викладачів музичної школи імені Генріха Нейгауза.  
     
     
     
    На виставці представлені роботи місцевого скульптора Віктора Френчка - барельєфні та меморіальні дошки, погруддя культурних та громадських діячів, які започаткували в Україні перший професійний театр, та науковців, які присвятили свої праці вивченню їхньої діяльності - Миколі Смоленчуку та Леоніду Куценку.
     
     
     
     
     
    Як розповідає дружина скульптора Людмила Іванівна, Віктор Френчко мав мрію створити скульптури персонажів п’єс та вистав української драматургії, та йому вдалося зліпити лише одного колоритного героя - Бонавентуру із п’єси "Сто тисяч" Карпенка-Карого. Така скульптура зараз перебуває у Долинському історичному музеї.
    Ряд героїв та персонажів української літератури митець мріяв розмістити у садибі Карпенка-Карого - на хуторі Надія.
     
     
    Макет персонажа із п’єси "Сто тисяч" Бонавентура
     
    Протягом 34 років Людмила Іванівна очолювала творчий клуб "Натхнення" на базі музичного училища, разом із студентами театральної групи вони ставили п’єси та вистави з української та зарубіжної літератури.
     
    Гостям музею продемонстрували відеоролік, присвячений життю і творчості скульптора Віктора Френчка. Пані Людмила передала у дарунок музею барельєф модельєрного типу літературознавця, науковця Леоніда Куценка. 
     
     
     
    Проєкт пам’ятника Надії Тарковській, який стоїть на центральній алеї на хуторі Надія.