Музей мистецтв запрошує на експозицію художніх творів Миколи Глущенка (ФОТО)

  • 20 вер. 2021 19:11
  • 810
    • Новина Музей мистецтв запрошує на експозицію художніх творів Миколи Глущенка (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому у Музеї мистеств представлена експозиція українського живописця Миколи Глущенка. Про це у ФБ пише старший науковий співробітник музею Микола Правда.
     
    Музей мистецтв з нагоди 120-річчя від дня народження відомого українського живописця Миколи Глущенка (1901-1977) запрошує переглянути експозицію мистецьких творів з фондів музею «Символізм і лірика Миколи Глущенка». 
     
     
    Всього в скарбниці музею нараховується 22 живописні твори, що належать пензлю майстра. 
    Перші 4 роботи до музею були передані у вже далекому 1965 році з Дирекції художніх виставок (м. Київ) з нагоди відкриття Кіровоградської картинної галереї, що тоді розміщувалась у сучасному приміщенні Преображенської церкви. Активно сприяла цьому в ті часи Олена Ноземцева – директор Кіровоградського обласного краєзнавчого музею (1953-1967), філією якого і була тоді новостворена Кіровоградська картинна галерея. Ще 18 робіт Миколи Глущенка надійшли до фондів музею з Дирекції художніх виставок в 1979 році завдяки першому директору Кіровоградського обласного художнього музею Миколі Федотову. 
     
    Микола Петрович Глущенко (1901-1977) художник обдарований величезним талантом з надзвичайно цікавою долею. Народний художник, лавреат державної премії імені Т. Шевченка. 
    У мистецькому світі Миколу Глущенка знають як неперевершеного майстра пейзажу та імпресіоніста, його доробок складає більше 10 тисяч мистецьких творів, які зберігаються у приватних колекціях і музеях України, Франції, Німеччини, США, Росії, Канади. 
     
    Родом художник походить з міста Новомосковськ сучасної Дніпропетровської області, де він і народився 17 вересня 1901 року. 
     
    Доля подарувала Миколі Глущенку надзвичайно цікаве життя, в якому йому довелося і воювати в Добровольчій армії Антона Денікіна, навчатися в Берлінській вищій школі образотворчого мистецтва, бути радянським розвідником на Заході і, за непідтвердженими даними, агентом Євгена Коновальця в СРСР. Миколі Глущенку довелося зустрічатися з відомими особистостями українського національно-визвольного руху, що емігрували на Захід, серед них були Василь Вишиваний, Павло Скоропадський, Володимир Винниченко. 
    Проживаючи у Франції та Іспанії в 1925-1936 роках, художник писав у стилі французького імпресіонізму, український «Клод Моне» називали Миколу Глущенка прихильники його творчості та сучасники.
     
     
    В експозиції «Символізм і лірика Миколи Глущенка» представлено до огляду пейзажні роботи майстра: «Старий Міст. Белград», 1966 р; «Море. Шторм», 1966 р; «Дніпро», 1972 р; «Рожева верба», «Крим. Гурзуф», «Пейзаж. Пізня осінь». Всі ці роботи художника відносяться до пейзажного напрямку в доробку майстра. Яскраві фарби та символізм переданий через світло показують живописний настрій в тандемі з геніальною майстерністю автора. Пейзажі Миколи Глущенка є тонкими, ліричними, чуттєвими і «смачними», вони передають настрій, а ще кажуть, що пейзажисти є найпатріотніші патріоти своєї батьківщини. На пейзажах художника зупинився час, застигла природа, що живе своїм урочистим життям. Щоб митець не писав - в нього все виходило світло і яскраво. Автор дуже любив використовувати яскраві фарби, передаючи через них свої мрії і фантазії, купаючись в кольорах і краєвидах. 
     
    Помер Микола Глущенко 31 жовтня 1977 року в Києві, похований на Байковому кладовищі.