Кропивницький: На Ковалівці перехожі помітили великого плазуна (ФОТО)

  • 17 черв. 2021 14:25
  • 3084
    • Новина Кропивницький: На Ковалівці перехожі помітили великого плазуна (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як повідомляє Перша електронна  газета у ФБ: 
     
    "Гляньте, кого помітили наші читачі у Кропивницькому!
    Живе собі плазунчик на Ковалівці і тут бац - люди з телефоном! Ну як не сфотографувати!?
    Вгадаєте, що це за вид? Є тут серпентологи?" 
     
     
    Вуж
    Загальна довжина досягає 80-174 см. Голова велика, сплощена, вкрита великими симетричними щитками. Очі великі, з круглою зіницею. Тулуб циліндричний. Шийне перехоплення добре виражене, голова помітно відмежована від тулуба. Луска кілевата, утворює 19 рядків. Вентральних щитків налічується 153—193, підхвостових — 50-86 пар. Анальний щиток розділений. Верхньощелепні кістки мають 20-25 зубів, збільшуються в розмірі по напрямку у глиб рота. Нижньощелепні зуби рівної довжини. Хвіст довгий.
     
    Забарвлення вужів дуже різноманітне — від чорного до оливково-сірого й червонувато-коричневого кольору. Черево світле у великих плямах, або чорне.
     
     
    Гадюка звичайна 
    Гадюка звичайна відносно невелика в розмірах, довжиною до 75 см. На півночі ареалу зустрічаються екземпляри довжиною до 1 м. Навкруги середини тіла розташовано 19 рядів лусок. Довжина хвоста у самців 8 — 12 см, у самиць 6 — 10 см. Тіло відносно товсте. Самиці зазвичай крупніші за самців. Голова округло-трикутна, чітко відмежована від шиї, на верхній частині вкрита дрібними щитками, серед яких є три крупних щитка — лобний та два тім'яних. Зіниця вертикальна. Кінчик морди заокруглений, а носовий отвір прорізано в середині носового щитка. На переднім краї верхньої щелепи розташовані крупні рухливі трубчасті отруйні зуби. Забарвлення тулуба коливається від сірого до коричневого з оливковими та червоно-бурими відтінками, з характерною темною зигзагоподібною лінією вздовж хребта та іксоподібним малюнком на голові. Від ока до кута рота тягнеться темна смуга. Кінчик хвоста світліше тулуба, жовтуватий або червонуватий. На півночі зустрічаються чорні форми. У новонароджених гадюк сірі та оливкові відтінки у забарвленні відсутні.