Наскільки небезпечний укус гадюки?

  • 13 трав. 2021 15:06
  • 1105
    • Стаття Наскільки небезпечний укус гадюки? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Під час відпочинку на природі або збирання грибів-ягід, в наших краях можна наштовхнутися на єдину в Україні отруйну змію — гадюку.
    Водяться у нас три види гадюк, від укусів яких щорічно страждають дорослі і діти: гадюка Нікольського, степова гадюка і гадюка звичайна. 
     
    До речі, на гадюку можна ненароком наступити навіть на шосе, куди вони виповзають з лісової гущавини грітися на сонечку. Самі гадюки, як правило, не нападають першими на людей і при зустрічі намагаються швидко поповзти, але, якщо на змію наступити, вона може і вкусити, захищаючи себе. 
     
    Ніхто не може бути застрахований від укусу гадюки, крім того, людей лякає брак, а то і повна відсутність протиотрут в медустановах України. 
     
    Річ у тому, що сироватки і антитоксинів проти отрути змій не входять до переліку обов'язкових вакцин, які повинні закуповуватися на кошти держбюджету. Їх зазвичай купують за гроші місцевих бюджетів, або громадські організації передають їх в лікарні у вигляді гуманітарної допомоги. Протиотрут від отрути гадюки дуже мало, а в деяких регіонах країни їх і зовсім немає.
     
     Наскільки ж вони необхідні при лікуванні людей, укушених гадюкою, і які повинні бути дії людини, яку вкусила отруйна змія? Про це розповів завідувач відділення інтенсивної терапії Житомирської дитячої обласної лікарні Юрій Ніколаєв.
     
     
    Отруту змій ділять на два види: нервово-паралітичний і гемолітичний. Змії, які вражають нервово-паралітичною отрутою, зокрема, гюрза, в Україні не водяться. Тому сироватки на кшталт "антигюрза" в нашому регіоні просто не потрібні. Найнебезпечніша змія нашої країни — гадюка, володіє гемолітичною отрутою. Сироватки проти укусів гадюк в нашій країні не виробляють, а деякі імпортні наразі в Україні не зареєстровані, і тому їх купити проблематично. Але лікарі справляються і без протиотрут.
     
     
    Гемолітична отрута гадюки викликає руйнування червоних кров'яних тілець крові — еритроцитів, однак, як правило, не до критичних значень. Від нього люди зазвичай не вмирають, якщо тільки отрута не викликає у людини важку алергічну реакцію. Після укусу гадюки набрякають кінцівки, іноді навіть половина тулуба, але потім поступово все приходить до норми. Лікарі проводять інфузійну терапію, залуження крові і інші процедури, які здатні нормалізувати стан людини. Боротьба з отрутою одним пацієнтам дається легше, іншим — важче, але рано чи пізно в норму приходять практично всі. Головне — якомога швидше доставити укушеного в найближчий стаціонар.
     
     
    Що потрібно зробити людині, яку вкусила гадюка? 
    Якщо людина перебуває далеко від цивілізації, йому потрібно постаратися відсмоктати отруту у себе з рани і виплюнути. Наступний етап самодопомоги — охолодження постраждалої кінцівки. Якщо поруч немає нічого прохолодного, можна просто намочити хустку і обв'язати місце укусу, але туго не перетягуючи. 
     
    Багато хто прагне накласти джгут на постраждалу кінцівку, щоб призупинити поширення отрути, але цього робити категорично не можна! Коли накладається джгут, у кінцівки скорочується кровообіг і там накопичується велика кількість токсинів. Варто тільки зняти джгут, як все це різко потрапляє в кров. Моментально страждають нирки, може навіть розвинутися ниркова недостатність. Ось чому джгут накладати зовсім нерозумно.
     
    Якщо поруч з постраждалим є люди, які можуть про нього подбати, то перше, що потрібно зробити до приїзду швидкої допомоги, — це зручно укласти людину, знерухомити місце укусу, і давати йому пити багато рідини, найкраще звичайну воду. Якщо ж після укусу нічого не зробити і довго тягнути з викликом швидкої, то наслідки можуть бути досить важкими і лікарям буде набагато складніше поставити на ноги постраждалого.