Денис Шмигаль та Джон Керрі обговорили досягнення кліматичної нейтральності

  • 25 трав. 2021 14:07
  • 461
    • Новина Денис Шмигаль та Джон Керрі обговорили досягнення кліматичної нейтральності Ранкове місто. Кропивницький
     
    Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Спеціальний посланник Президента США з питань клімату Джон Керрі обговорили енергетичну безпеку, а також співпрацю у сфері відновлювальної енергетики й зеленого переходу, інформує Урядовий портал.
     
    Глава Уряду відзначив важливість стратегічної співпраці України й США та висловив сподівання, що вона також охоплюватиме співробітництво в боротьбі зі зміною клімату.
     
    Прем’єр-міністр зазначив, що Україна ставить перед собою масштабні цілі у сфері боротьби зі змінами клімату.
     
    - Україна відповідально ставиться до оголошення своєї кліматичної цілі. У межах розроблення Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди відбуваються активні обговорення між міністерствами, бізнесом, громадськістю, адже ми прагнемо взяти таке зобов’язання, що буде амбітним, але в той же час реалістичним і досяжним, — сказав очільник Уряду.
     
    За словами Прем’єр-міністра, досягнення кліматичної нейтральності вимагає одночасних проектів в інфраструктурі, освіті, озелененні, управлінні відходами тощо. Він додав, що Україна готова спільно з США працювати над різними проектами, що стосуються змін клімату та розвитку «зеленої» економіки на основі нових технологій.
     
    Крім того, Денис Шмигаль і Джон Керрі порушили питання енергетичної безпеки. Глава Уряду зауважив, що на тимчасово окупованих українських територіях вже закрито десятки вугільних шахт без дотримання екологічних процедур, що загрожує безпеці регіону.
     
    Прем’єр-міністр підкреслив, що на деяких об’єктах є ризик потрапляння забрудненої радіацією води до питних горизонтів, і через річкову систему — до Азовського моря.
     
    - Для обстеження цієї ділянки необхідно направити експертів МАГАТЕ. Організація такої спостережної місії — це внесок у безпеку регіону. Адже на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей розташовувалось майже 1200 джерел іонізуючого випромінювання, — зазначив Денис Шмигаль.
     
    Водночас Глава Уряду зауважив, що на східних територіях України є простір для створення нової економіки, заснованої на кліматичній нейтральності.
     
    - Ця територія багата сировиною, там є кваліфіковані кадри. Там може бути створено кластер сучасних виробництв. В Уряді вже розробляють відповідну стратегію, метою якої є створення особливих стимулів для інвесторів, — підкреслив Прем’єр-міністр і додав, що участь США у цих проектах могла б стати прикладом для світу.