Рекомендувати не означає зобов’язати. Славень України виконуватимуть лише під час урочистостей

  • 8 вер. 2020 16:15
  • 1035
    • Новина Рекомендувати не означає зобов’язати. Славень України виконуватимуть лише під час урочистостей Ранкове місто. Кропивницький
     
    Під час другого засідання двадцять другої сесії Міської ради міста Кропивницького голова фракції ВО "Свобода" виніс на розгляд проєкт рішення про обов’язкове виконання учнями, вихованцями, педагогічними працівниками у закладах загальної середньої освіти Державного Гімну України на початку кожного навчального дня та під час проведення урочистих заходів.
     
    Це питання викликало жваві дискусії між депутатами різних політичних сил. Наприклад, депутатка і директор школи Ганна Ніжнікова заявила, що вихованці шкіл і так знають текст гімну і для впровадження такого розпорядження потрібно фінансування. Та Сергій Капітонов зауважив, що виконувати славень можна і без музичного супроводу. До того ж у Тернополі та Києві школярі вже виконують гімн на початку занять.
     
    Депутатка Валентина Яремчук висловилась, що така ініціатива нагадує Радянський союз і не треба змушувувати дітей любити свою державу, а необхідно створити такі умови, щоб вони любили Україну, вишиванку і гімн: "Давайте не мірятися патріотизмом".
     
     Депутат Сергій Бойко розповів, що його син також шанує і виконує український славень, що школярі вивчають його текст у молодших класах, та висловив занепокоєння з приводу можливого виникнення негативних емоцій у учнів під час виконання гімну.
     
    Сергій Кріпак вважає, що таким чином у дітей заберуть їхній час і викличуть зворотню реакцію у дітей. Та депутат-націоналіст наголосив на тому факті, що діти позитивніше сприймають український славень, ніж дорослі. 
     
     
     Після обговорень керівників фракцій цього питання у дорадчій кімнаті більшість депутатів не підтримали проєкт рішення свободівця Сергія Капітонова.
     
    У другій редакції проєкту було запропоновано:
     
    1. Управління міської ради міста Кропивницького продовжувати проведення педагогічними працівниками роз’яснювальної роботи серед здобувачів освіти із шанобливого ставлення до державних символів, а також вивчення Державного Гімну України.
     
    2. Рекомендувати закладам освіти виконувати Державний Гімн України під час навчального процесу.
     
    Другий проєкт рішення був підтриманий більшістю голосів.