Як Президент Зеленський спустився з неба на землю

  • 2 вер. 2020 16:00
  • 1093
    • Новина Як Президент Зеленський спустився з неба на землю Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого четверга Президент України Володимир Зеленський перебував з робочою поїздкою у Кропивницькому. Володимир Олександрович прилетів на гелікоптері. Його зустріли перші особи області та міста, народні депутати, військові.
     
    Главі держави презентували новозбудований Центр надання адміністративних послуг «Прозорий офіс». Він поспілкувався із кропивничанами, які з самого ранку його чекали під стінами установи. Адже офіційно про час появи першої особи держави не було озвучено.
     
    Містяни поскаржилися Главі держави, що регіон покинутий напризволяще. Вони звинувачували в проблемах місцеву владу, зокрема чинного міського голову Андрія Райковича та колишнього очільника області Андрія Балоня.
    Президент зазначив, що він у межах своїх повноважень робить усе можливе для зміни ситуації в регіоні. Тому буде при-значений новий голова Кіровоградської ОДА.
     
    Володимир Зеленський відвідав «Ресторацію Кропивницьких». На президентський обід було обрано українську кухню: борщ, пряний оселедець, котлета по-київськи, салат з помідорами та бринзою, львівський сирник та морс.
     
     
    Земля і люди
     
    Після смачного обіду Президент представив громаді Кіровоградщини нового очільника області – Андрія Назаренка. Зазначимо, що саме призначення на сайті Офісу Президента з’явилося лише 28 серпня, хоча датовано – 27 серпня.
     
    – Наше завдання в питаннях насамперед кадрової політики – використовувати та розкривати потенціал. Будемо допо-магати розкриватися локальному бізнесу та залучати великих інвесторів, щоб розкрити потенціал землі, надр і вироб-ництв, що простоюють. Час застою в регіоні потрібно закінчувати й повертатися до системного розвитку, – зазначив новий голова ОДА.
     
     
    За словами Андрія Назаренка, реальна децентралізація та сильні громади повинні стати інструментами успіху регіону. Також серед пріоритетів він назвав покращення сприйняття області серед людей, щоб вони відчували «гордість за рідний край».
    Потім було чергове представлення Стратегії розвитку області. Попереднє було ще навесні Кіровоградською обласною радою.
     
    – На вашій землі розташоване селище  Добровеличківка, яке є центром України. Я бажаю, аби не лише географічно ви були центром, а й у всіх напрямках розвитку, – зазначив Президент. – Ми разом з вами будуємо нову й сильну Україну. Там, де місцеве самоврядування та успіх кожної області будуть міцним фундаментом розвитку. Там, де кожен мешканець громади буде розуміти – я не сторонній спостерігач, а безпосередній учасник подій. І від моїх дій, моєї позиції, моєї участі у житті регіону залежить, яким буде він та наша прекрасна країна.
     
    У межах робочої поїздки Президент відвідав місце дислокації Третього полку Сил спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго. Він ознайомився з умовами проходження служби та штатним озброєнням вітчизняного вироб-ництва, яким оснащений полк. Володимир Зеленський вручив державну нагороду та годинники чотирьом військовим. Натомість Президентові подарували символіку полку та комікси про військову частину, реальні бойові дії з реальними персонажами. Глава держави також ушанував хвилиною мовчання всіх бійців, загиблих у війні на Донбасі.
     
     
    Спорт і чорний пояс карате
     
    Потім було знайомство із спортивними досягненнями області. Президента зустріла Аріанна Мурженко, яка потрапила до Книги рекордів України як наймолодша українка, яка стала чемпіонкою світу з традиційного карате у програмі ката. Торік, коли вона виборола цю нагороду, їй було лише дев’ять років і три місяці. Володимир Зеленський подивився, як про-ходять тренування дітей у секції карате.
     
    Після завершення заняття вихованці школи подарували Президентові диплом почесного першого дану ступеня майстра та іменний чорний пояс з вишитим прізвищем Глави держави японською мовою та назвою виду спорту – традиційне кара-те.
    Володимир Зеленський відвідав Обласну спеціалізовану дитячо-юнацьку школу олімпійського резерву – 2, яку рекон-струюють у межах Національної програми «Велике будівництво». Зазначимо, що об’єкт почали реконструювати ще за два роки до початку програми. Реконструкцію цієї спеціалізованої дитячо-юнацької школи планують завершити у жовтні цьо-го року. Наразі будівля готова на 92%, виконано робіт на понад 52 млн грн.
     
     
     
    Велике і мале будівництво
     
    Крім того, в межах програми «Велике будівництво» у Кіровоградській області заплановане зведення чотирьох шкіл, двох амбулаторій та дитячих садків.
     
    Також на Кіровоградщині в межах програми передбачено будівництво 172,6 км доріг. Зокрема, триває реконструкція автошляху Н-23 Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя. Ця дорога була однією з найгірших у країні.
     
    – Один з основних проєктів на цей рік у Кіровоградській області – це траса Н-23. Ми повністю її будуємо, вона вже ре-монтується по всій ділянці, яка проходить в області. Проїзд даємо вже в кінці вересня. Зараз завершимо всі асфальтні ро-боти. Залишається розмітка, нові відбійники. Саме на цій дорозі буде нова сучасна європейська навігація, – повідомив голова Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодор) Олександр Кубраков. 
     
    Президент також повідомив про плани збільшити в півтора раза кількість відремонтованих доріг державного значення наступного року.
     
     
    Бізнес
     
    Володимир Зеленський зустрівся з представниками місцевого бізнесу та обговорив з ними нагальні проблеми. Також було наголошено на забезпеченні виробничих галузей кваліфікованими економістами та інженерними кадрами.
     
    – Якщо ви на підприємстві скажете, що у вас заробітна плата хорошого молодого спеціаліста після вишу – тисяча до-ларів, і таких людей берете... Оголосите, що вам потрібні нові спеціалісти. Відбуватимуться конкурси, після яких їх брати-муть на роботу, то і навчатися вони будуть якісніше. І вже тоді молодь буде працевлаштована з високою оплатою праці, – зазначив Володимир Зеленський.
     
    Він наголосив, що цього року було мало опадів і серйозна посуха, що негативно відбилося на врожаї. Та уряд розробляє нові програми страхування врожаїв.
     
    Глава держави звернувся до уряду, Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства, аби вони терміново визначили, що можна встигнути зробити в цьому році, щоб допомогти аграріям.
    Також Президент ознайомився з виробничими можливостями ПАТ «Науково-виробниче підприємство «Радій».
     
    – Тільки коли побуваєш на таких підприємствах, розумієш, як багато в Україні талановитих людей, які можуть виготовляти дійсно складну, але дуже важливу продукцію. І головне – за міжнародними стандартами якості, – зауважив Президент.
     
    І поїхав далі…