Кропивницький: Народжені під час пандемії (ВІДЕО)

  • 26 черв. 2020 09:03
  • 1223
    • Новина Кропивницький: Народжені під час пандемії (ВІДЕО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громадська кампанія «Пандемія: час можливостей» 
     
    Кропивницький історик та громадський діяч Юрій Митрофаненко під час карантину став батьком. Він розповів про свої враження від перебування в Кіровоградському обласному перинатальному центрі.
     
    – Я дуже вдячний співробітникам перинатального центру і заввідділення Тетяні Мітєвій особисто, – каже він. – Коли мою дружину привезли до лікарні, їй відразу надали допомогу. Вчасно і кваліфіковано. Жодних труднощів, пов’язаних з карантином, не було. Людину привезли на операцію, зробили її,  потім вийшли й повідомили про стан дитини та дружини. Тому ми навіть трохи забули, що народжуємо в умовах пандемії. 
     
    Але безумовно, що правил карантину дотримуються: обмежують спілкування та зустрічі з пацієнтами. Обов’язково треба бути в масці, рукавичках та бахілах, без цього ніяк. Зустрічатися безпосередньо з дитиною відразу не дають з міркувань безпеки. Медсестри дуже суворо ставляться до відвідувань, не пускають нікого, окрім медичних працівників. 
     
    Я був свідком, як одна пацієнтка хотіла вийти в магазин. Їй не дозволили й повернули назад. Мам до дітей пускають двічі на день. Є місця для перебування з дітьми – зручні дивани. Тобто лікарня діє так, як має діяти в умовах карантину.
     
    Юрій зазначає, що лікарі та медсестри розуміють позицію близьких людей та завжди допоможуть їм у разі потреби. 
     
    – Харчування породіль стабільне, без перебоїв. Якщо треба щось додатково принести, то хтось із персоналу вийде та принесе. Усі речі, які туди передаються, обов’язково обробляються спеціальним розчином. На території закладу є аптеки та буфет, можна сходити й купити те, що необхідно. На прохання пацієнтів медичні сестри навіть самі можуть вийти в магазин чи аптеку. До речі, в лікарні працює психолог. 
     
     
    У цілому Юрій задоволений роботою перинатального центру. 
     
    – Умови подобаються, усе проходить без проблем, готують добре, доглядають теж. Ніякого хабарництва і нарікань немає. Претензій ні до кого не маю, лише величезна подяка за те, що люди в таких умовах надають таку якісну допомогу. 
     
    – Ми приймаємо всіх пацієнтів без винятку, – розповідає головна лікарка перинатального центру Тетяна Мітєва. – Перед тим, як класти пацієнток до лікарні, ми їх обов’язково обстежуємо. Тих, стосовно чийого здоров’я ми сумніваємося, розміщуємо в обсерваційних палатах. Сумнівні – це ті, в кого підвищена температура чи виявлені симптоми ГРВІ та інших вірусних захворювань, у тому числі й COVID-19. Окрім того, ми обов’язково тестуємо всіх наших пацієнток. Мова не лише про тести на імуноглобулін та інші необхідні тести для вагітних. Ми також проводимо ПЛР-тестування для всіх, кого кладемо до нашої лікарні, – розповідає Тетяна Мітєва. 
     
    До речі. В пологових будинках міста за минулий тиждень народилося 27 немовлят, з них: 13 хлопчиків та 14 дівчаток. Вiтаємо щасливих батькiв! 
     
    Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми "Free Media Programme"
     
    Нік Шендеровський