Оксана Макарук: Першу атаку у Кропивницькому витримали

  • 24 черв. 2020 13:56
  • 1794
    • Новина Оксана Макарук: Першу атаку у Кропивницькому витримали Ранкове місто. Кропивницький
     
    Громадська  кампанія «Пандемія: час можливостей»
     
     
    Як пандемія коронавірусу вплинула на галузь охорони здоров’я. Питання об’ємне і філософське, тому що дійсно змінилося життя не лише кропивничан, а й усього світу, каже начальниця міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук. Про виклики та рішення, які допомагають тримати удар пандемії, вона розповіла в ексклюзивному інтерв’ю «Первой городской газете». 
     
    – Ми відчули вплив пандемії ще в лютому, а березень став відправною точкою для кожного українця та мешканця Кропивницького зокрема, – каже вона. – А медики – це особлива категорія людей, які опинилися на передовій, стали бійцями невидимого фронту і взяли перший удар на себе.
     
    З’явилась нова та невідома інфекція. На початку березня ще не було зрозуміло, як її правильно діагностувати. Хоча і сьогодні тривають постійні наукові дослідження, змінюються розробки як діагностики, так і стандартного лікування. Це нові виклики, які стосувалися безпосередньо і організації надання медичного процесу та допомоги. Дуже багато залежало від керівників як організаторів. 
     
     
    Кадровий голод
    Ми почали збиратися ще в лютому: планували, моделювали, як зможемо розгорнути госпітальну базу, як забезпечимо її роботу тощо. Одним із основних завдань було забезпечення кадрами, адже ця проблема існувала ще до коронавірусної інфекції. Через брак фахівців ми реально розуміли, що не зможемо забезпечити функціонування системи, наприклад, як в Італії, де лікарі цілодобово перебували в госпіталях. Ми до цього серйозно готувалися. 
     
    Міський штаб протидії коронавірусної інфекції
    Під час засідань ми створювали схеми та графіки чергувань, залучали вже віртуально лікарів із наших міських лікувальних закладів тощо. Центральну міську лікарню, що на Валах, визнано опорною базою і затверджено Наказом МОЗ. Усі відділення були максимально перепрофільовані та облаштовані в короткий термін для госпіталізації пацієнтів з підозрою на Covid-2019 та лікування хворих.
     
    Відсутність відповідного обладнання на ринку
    Ще однією проблемою стала потреба в лікувально-діагностичному обладнанні, адже не були готові до такої великої кількості пацієнтів із пневмоніями. Також не вистачало дихальної апаратури для забезпечення доставки кисню у вражені легені та засобів індивідуального захисту. У березні нам потрібні були ще три апарати штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Це той період, коли і світ в паніці, і ми теж панікували, і в результаті необхідне обладнання вже було розкуплено. Ми швидко зорієнтувалися та придбали залишки необхідних апаратів.
     
    Розуміння з боку влади та депутатського корпусу
    Гостро стояло питання фінансування, адже гроші потрібно десь знайти, з чогось зняти. І тут оперативно спрацював міський голова Андрій Райкович разом з депутатським корпусом. У результаті понад мільйон гривень було виділено для придбання апаратів ШВЛ та інше устаткування. Були максимально сконцентровані всі зусилля, аби організувати процес для забезпечення безпеки, в першу чергу, медиків. Це стосується не лише тих медичних працівників, які працювали на стаціонарній базі в Центральній міській лікарні, а і тих, хто також опинився на передовій, – це амбулаторна ланка охорони здоров’я. Вони мали перший контакт з імовірним пацієнтом або з особою, яка була під підозрою.
     
    Не розуміли, як діяти 
    Тут коронавірус, тут реформа, тут зміна фінансування, а все треба терміново купити – і засоби захисту, і медикаменти. Цей період був тяжким ще й в тому плані, що багато людей поверталося з-за кордону. Не було чітких дій та алгоритмів, як їх ізолювати. Наразі все це прописано та визначено, що таке обсервація та самоізоляція. Первинна ланка взяла цей удар на себе, виїздила на місця, проводила експрес-тести, спостерігала. Потім уже були створені мобільні бригади при центрах екстреної медико-санітарної допомоги. Вони щодня виїжджають до пацієнтів, які мали контакти з хворими на коронавірусну інфекцію або прибули із-за кордону, обстежують їх та  беруть матеріали для проведення ПЛР-тестів. На сьогодні це питання відпрацьоване, а на той момент кожен випадок розглядали індивідуально.
     
    Як вплинув карантин
    Змінилися взаємозв’язки між людьми в суспільстві, в офісах, на робочих місцях, є певні обмеження. Карантин був введений вчасно і правильно. В кінці березня виявили захворювання і почалося максимальне зростання до середини квітня. А потім так зване плато – ситуація стабілізувалася і на кінець квітня було зафіксовано мінімальну кількість хворих – 24 особи. Під час піку 101 особа перебувала на госпіталізації одночасно. Від карантину ми спостерігали позитивний ефект. Дуже правильно, що були посилені протиепідемічні заходи та карантин продовжено до 31 липня.
     
     
    Третій антирекорд по Україні
    По Україні ми бачимо третій антирекорд, який побив попередні 829 осіб за добу. Хвороба дуже специфічна. Незалежно, який соціальний статус, краще чи гірше забезпечені, всі хворіють. Кожен має небезпеку захворіти і від кожного залежить індивідуальний захист. За неофіційною інформацією, Україна стала на чергу закупівлі вакцини, розробка якої на стадії завершення, і до кінця року ми її отримаємо.
     
     
     
    Друга хвиля не за горами
    Ми її очікуємо і знаємо, що наступна хвиля пандемії може прийти в осінньо-зимовий період. Тому продовжуємо тримати руки на пульсі і перебуваємо в бойовій готовності. Міський голова до цього питання серйозно поставився. Він врахував усі ті проблеми, що були озвучені. Є скарги від громадян, що не всі відділення відповідають європейським стандартам. Хоча у нас не найгірші умови. Ми встигли відремонтувати двоповерховий корпус дитячого інфекційного відділення. Під коронавірусну інфекцію виділено 125 ліжок, сьогодні там перебуває 58 осіб із підтвердженим діагнозом. Сучасні бокси, облаштовані одно-, двомісні палати із санвузлами. На початку року відремонтували приймальне відділення відповідно до стандартів. Торік закупили сучасний рентген-апарат. На жаль, є приміщення, які перебувають у не дуже гарному стані. Та все одночасно зробити не можемо, адже там ремонти на декілька десятків мільйонів гривень. 
     
    Андрій Райкович взяв усе до уваги і прийняв рішення терміново створити сучасне відділення для лікування інфекцій дихальних шляхів, які ускладнюються пневмоніями, що тяжко лікуються. Є пневмонії, викликані коронавірусною інфекцією, а є такі, що і не підтверджуються. Але вони мають тяжкий перебіг і потребують інтенсивної терапії. Ще однією проблемою є те, що ці пневмонії дуже швидко розвиваються. Не всі виявляються за допомогою рентгенів, а лише за допомогою комп’ютерної діагностики. Тому прийшли до висновку, що необхідне таке відділення, яке потрібно облаштувати необхідним лікувальним обладнанням та придбати сучасний комп’ютерний томограф для проведення ранньої діагностики пневмоній зокрема. Ремонтні роботи вже розпочалися, і треба докласти всіх зусиль, аби встигнути завершити їх до осені.
    Сьогодні місто має імуноферментний аналізатор. Наразі закуповують необхідні реактиви. Уже проводиться імуноферментна реакція для виявлення антитіл. У першу чергу обстежуються працівники медичних галузей, Нацгвардії, поліції, а потім уже решта населення.
     
     
    Бюджет міста
    За розпорядженням міського голови всі управління мають переглянути галузеві програми та скорегувати їх, аби сконцентрувати кошти на протидію із коронавірусною інфекцією. Починаючи з березня, вже понад 50 мільйонів гривень залучили на боротьбу. У березні виплатили заробітну платню медикам, адже ми тільки фінансувалися за рахунок медичної субвенції. З квітня почали надходити кошти з Національної служби здоров’я України, але заклади не були повністю забезпечені ні кадровим ресурсом, ні медикаментами. Адже лікування надавалося безкоштовно. Зараз це налагоджено. Також проблемним питанням були доплати медикам. На сьогодні п’ять мільйонів гривень виплачено доплат. І це питання вже теж врегульовано.
     
     
    І досі немає анестезіолога 
    На госпітальній базі у нас є лише два лікарі-анестезіологи. Вони працюють вахтовим методом. Заходять на госпітальну базу і два тижні працюють. Додому вони не ходять, два тижні перебувають із хворими. Це дуже тяжко. Колеги-медики з інших медичних установ з розумінням поставилися до ситуації і надавали свою допомогу. Графіки розроблені до кінця року. Ми шукаємо лікаря-анестезіолога. Також хочу зазначити, що фахівців, які працюватимуть у новому відділенні, яке будується, забезпечать житлом. У минулому році було виділено 10 квартир для медиків. 
     
    Окремо хочу відзначити роботу лікарки Ірини Панченко. Молода мама, яка на два тижні залишала власну дитину на друзів заради порятунку інших. З нагоди Дня медичного працівника наші медики, які борються з Covid-2019, отримали відзнаки, подяки, почесні звання від профільного міністерства, міського голови, обласної ради. Дякую за їх працю, за врятовані життя і хочу побажати міцного здоров’я, натхнення, віри у світле нашої медицини та підтримки влади.
    Всім мешканцям бажаю здоров’я, аби ніякий Covid нікого не здолав, щоб усі ми його побороли і мали спокійне та урівноважене життя.
                                                         
    Ірина Лягул
     
    Проєкт фінансується Фондом міжнародної солідарності в рамках програми "Free Media Programme"