У Кропивницькому на будівлі колишнього концтабору відкрили меморіальну дошку

  • 23 черв. 2020 12:38
  • 1551
    • Новина У Кропивницькому на будівлі колишнього концтабору відкрили меморіальну дошку Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сьогодні, 23 червня, у Кропивницькому урочисто відкрили меморіальну дошку, присвячену радянським воінам, закатованим гітлерівцями у таборі для віиськовополонених у період 1941-1943 років. 
     
    Про це повідмляє журналіст «Утреннего города». 
     
    Дошку відкрили на будівлі військової служби правопорядку Кропивницького гарнізону. Її скульптором став Віктор Френчко. Ця робота є останньою у його творчості. 
     
    - Учора вся Україна відзначила день скорботи та пам’яті полеглих у роки Другої світової війни. Перемога у цій війні дісталася нам з надзвичайно великими втратами. Життя поклали у відкритих боях, у тилу ворога та у нацистських таборах смерті, один з яких раніше знаходився у нашому місті. З листопада 1941 року це місце стало останнім для багатьох радянських військовополонених. Тут німці фільтрували осіб, які не входили в коло їхніх інтересів: євреїв, ромів та людей інших національностей. Але нічого не проходить безкарно, й після війни уряд Німеччини засудив військових, які порушували міжнародну конвенцію про права військовополонених. Й вони відсиділи свої терміни у в’язниці, - розповідає місцевий історик-краєзнавець Василь Даценко.
     
     
    Історична довідка: За інформацією Василя Даценка, створении німцями під час окупаціі тодішнього Кіровограда табір для віиськовополонених, якии німці називали «Шталаг-305», був одним з наистрашніших зі створених гітлерівцями на Украіні таборів смерті. У таборі від голоду, холоду, знущань і хвороб гинуло близько 300 чоловік. Всього за період існування табору, за архівними даними, закатовано 54 тисяч радянських віиськовополонених різних національностеи.
     
    Загалом, на території Кіровоградщині діяли 20 концтаборів як для цивільного населення, так і для військовополонених. Окрім того в області також діяли тюрми, гетто та табори примусової праці.
     
    Нік Шендеровський