Кропивницький: Громада попрощалася з визнаним скульптором нашого міста (ФОТО)

  • 17 вер. 2019 11:37
  • 2417
    • Новина Кропивницький: Громада попрощалася з визнаним скульптором нашого міста (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький


    У п’ятницю, 13 вересня, відійшов у вічність український скульптор, член Національної Спілки художників України, видатний майстер скульптури Віктор Френчко.

    Вже сьогодні, 17 серпня, на Дворцовій у творчій майстерні покійного пройшло прощання з Віктором Васильовичем Френчком. На його поховання прийшли сім’я, друзі, близьки, колеги та громадськість міста.

    Як зазначив колега Віктора Васильовича Григорій Савченко, роботи скульптора у вигляді табличок, барельєфів і пам’ятників можна зустріти на кожному кроці нашого міста - дошка Семену Сороці, Феліксу Нейгаузу, Ференцу Лісту, Арсенію Тарковському, Юлію Мейтусу, Анатолію Добролежі, Леоніду Куценку, Смоленчуку, а також в області - учаснику визвольних змагань Ю.Горлісу-Горському у Розумівці, пам’ятник холодноярцям.

    - Чи можна сказати, що Віктор Френчко реалізувався у своєму житті? Вважаю, що ні. Більша частина задумів так і не була реалізована. Віктор Васильович не вважав скульптуру бізнесом, для нього це образ життя. Якби усі його проекти були реалізовані, наше місто стало би кращим, і би знали про нього більше.

    За два дні до відходу у інший світ митець з колегами вмуровували у стіни казарми кавалерійського училища його нову і останню роботу - пам’ятну дошку випускникам зазначеного училища. Було дуже спекотно, але Віктор Васильович працював дуже віддано і захопливо, навіть відмовлявся від води.

    Віктор Френчко не пішов від нас, він буде жити в пам’яті міста і тих людей, які мали з ним спільну справу.
    Вічна пам’ять.

     

    Довідка
    Віктор Васильович Френчко (нар. 6 серпня 1949, село Підзамочок Бучацького району Тернопільської області, помер 13 вересня 2019 р. у Кропивнцькому (Кіровограді) — український скульптор, член Національної Спілки художників України.

    1964 року закінчив Бучацьку дитячу художню школу. У 1964–1967 роках навчався на скульптурному відділенні Київської державної художньої школи імені Т. Г. Шевченка, після закінчення якої поступив на скульптурний факультет Київського державного художнього інституту в майстерню народного художника СРСР, академіка Академії мистецтв СРСР М. Г. Лисенка (1906—1972). Віктор Френчко став останнім 106-м учнем Михайла Лисенка, який навчався у Леонори Блох, яка студіювала у французького скульптора кінця ХІХ — початку XX століття Огюста Родена.

    Після закінчення з відзнакою інституту в 1973 році Віктор Френчко запрошений на роботу до Кіровоградського художньо-виробничого комбінату художнього фонду України. З того часу живе і працює в Кіровограді, де створив велику кількість робіт у різних жанрах, скульптурних композицій, бюстів, пам'ятників, пам'ятних знаків, меморіальних дощок.

    Читайте також: Місяць тому Віктор Френчко відзначив своє сімдесятиріччя

    До ювілею єдиного зодчого у Кропивницькому
     

     


     

    Читайте також: У Кропивницькому відкрили пам'ятну дошку воїну УПА Семену Сороці (ФОТО, ВІДЕО)

    Віктор Васильович на відкритті дошки дяьку Сороці