Кропивницькі художниці розмальовують велетенську писанку, яка об’єднає п’ять міст Кіровоградщини (ФОТО, ВІДЕО)

  • 22 трав. 2020 13:10
  • 2345
  •  
    Учасниці творчого об’єднання «Муза» у Кропивницькому розписують майже двометрову писанку, яка, за задумом організаторів проекту, об’єднає п’ять міст Кіровоградщини та стане візитівкою області. Про це повідомляє «Утренний город». 
     
     
    На писанці вже залишили свої розписи художники Світловодська, Олександрії та Олександрівки. Зараз на черзі – Кропивницький, потім писанка повернеться до Знам’янки, де її виготовили брати Гребенюки – підприємці, засновники громадської організації «Єдність Кіровоградщини». 
     
     
    – Ми вже близько шести років займаємось благоустроєм свого міста, - розповідає Юрій Гребенюк. – Виготовляємо ковані скульптури, організовуємо культурні та патріотичні заходи. А ця ідея з’явилась три роки тому. Ми вирішили показати, що в нашій області є не лише її центр – місто Кропивницький, а й невеличкі міста Знам’янка, Світловодськ, Олександрія, Олександрівка, які мають свої традиції та «родзинки». Вирішили їх об’єднати в цьому проекті, який має яскраве національне забарвлення. 
     
    Брати Гребенюки власноруч виготовили основу для велетенської писанки. Спочатку зварили металевий каркас, на якому кріпиться яйце з пінопласту та скловолокна. Арт-об’єкт поділений на п’ять секторів, кожен з яких представляє обране місто. Фантазію художників ніхто не обмежує, кожен обирає сам, що зображати на визначеному для конкретного населеного пункту місці.
     
     
    Зокрема, олександрійці зобразили фонтан на фоні квітучих яблунь у центральному сквері, студенти місцевого училища культури нанесли орнамент в українському народному стилі.
     
    Світловодські митці намалювали Кременчуцьку ГЕС та водосховище, а їхні колеги з Олександрівки – Свято-Успенську церкву. Кропивницькі художниці вирішили зобразити символи старовинного міста, які стали невід’ємною частиною його історії.
     
     
    – Ми намалювали фортецю Святої Єлизавети та театр корифеїв. Сучасність відображають емблема славнозвісного Третього полку спецпризначення, який захищає Україну на сході, та скульптура Ангела-Охоронця, - зазначає засновниця та керівниця творчого об’єднання «Муза» Ольга Краснопольська. Разом з нею над образом міста Кропивницького працюють Інна Вішневська, Ксенія Ракша, Людмила Макей та Віра Бражникова.
     
     
    Організатори зазначають: це не комерційний проект, а доброчинний. До нього долучились люди, які розмальовують писанку у вільний від роботи час. 
    Після того, як усі малюнки будуть готові, двометрову писанку встановлять у Знам’янці, де вона привертатиме увагу туристів та надихатиме місцевих мешканців.  
     
    Людмила Макей