Сьогодні відзначаємо день народження корифея українського театру Марка Кропивницького

  • 22 трав. 2020 12:35
  • 1881
    • Новина Сьогодні відзначаємо день народження корифея українського театру Марка Кропивницького Ранкове місто. Кропивницький
     
    22 травня 1840 року народився визначний актор, драматург, один з фундаторів українського професійного театру Марко Лукич Кропивницький. У липні 2016 року Кіровоград було перейменовано на Кропивницький. А чи багато будівель у місті над Інгулом і досі пам’ятають корифея? Абсолютно точно можна назвати дві адреси - будинок Зайковської на колишній Болотяній, згодом Пролетарській, а нині - вулиці Миколи Смоленчука і будинок на Знаменській, тепер - вулиці Тобілевича. 
     
     
    Перший будинок належав родичці дружини Марка Кропивницького. Багато років він був для нього рідною домівкою. Нині там зрозташований меморіальний музей драматурга. 
    Другий будинок належав Тобілевичам. Три брати і сестра з цієї родини відомі театральному світу як Іван Карпенко-Карий, Панас Саксаганський, Микола Садовський, Марія Садовська-Барілотті. Чверть століття тому в будинку Тобілевичів відкрито літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого.
     
     
    І ще одна міська будівля пов’язана з Марком Кропивницьким - театр його імені. Істотно змінений ремонтами й реконструкціями, він залишається місцем, де 1882 року зійшла зоря нової ери українського театру.
     
    З нагоди 180-річчя від дня народження Марка Лукича Кропивницького літературно-меморіальний музей І.К. Карпенка-Карого підготував віртуальну виставку, яка розповідає про гостини актора і драматурга в міській оселі Тобілевичів. Згадки про це зустрічаємо в спогадах Панаса Саксаганського, Євгена Чикаленка та автобіографії самого Кропивницького.
    У фондах музею зберігаються прижиттєве видання творів Марка Лукича, листування його сина Володимира з письменником-крєзнавцем Миколою Смоленчуком, фото 80-х років ХІХ століття. Окрема тема музейної збірки – фото, афіші, програми різних років, ескізи художників до вистав за п’єсами корифея на сцені театру імені Марка Кропивницького.