КОРОНАВІРУС у Кропивницькому: чи готове місто до епідемії

  • 4 бер. 2020 18:13
  • 1570
    • Новина КОРОНАВІРУС у Кропивницькому: чи готове місто до епідемії Ранкове місто. Кропивницький
     
    «Пацієнта» доставили до лікарні каретою швидкої допомоги, яку зустріли спеціально навчені та вдягнуті працівники. Його відразу помістили до одномісного боксу й після перевірки аналізів почали лікування. Біля хворих цілодобово чергують лікарі, які також живуть у цій лікарні до моменту одужання пацієнтів. Так проходили навчання з евакуації «хворого» на коронавірус в Першій міській лікарні Кропивницького.
     
    Коронавірус вже дістався до Румунії, Росії, Польщі, Білорусі. В Італії кількість хворих рахують у сотнях. Серед них знайшли також одну українку, яка зараз перебуває під цілодобовим наглядом лікарів. У Китаї влада організовує будівництво лікарень за тиждень. А чи готове наше місто до протидії смертельному вірусу?
     
    За словами начальниці управління охорони здоров’я Оксани  Макарук, лікарні Кропивницького закуповують необхідні речі та готують фахівців для боротьби та запобіганню поширення коронавірусу.
     
    Так, у лікарні є 12 одномісних боксів, до яких й будуть поміщати хворих на коронавірус та персонал й лікарів, які за ними доглядатимуть. Лікарі також будуть жити з хворими   задля протидії поширенню інфекції.
     
    До госпіталізування хворих готується й обласна лікарня. Як повідомила завідувачка  інфекційним відділенням Олена Смірнова, заклад має дві бригади, які закріплені саме на випадок госпіталізації та лікування пацієнтів із коронавірусом. За її словами, карета «швидкої» обладнана всім необхідним для цього. Облаштовані дві реанімаційні зали та чотири бокси. Також вони мають в наявності 200 комплектів спеціального одягу.
     
    Тож лікувальні заклади Кропивницького готові реагувати у випадку епідемії в місті. Але чи готові самі містяни до зустрічі з цим захворюванням? Адже в разі виникнення будь-яких симптомів варто відразу звертатися по допомогу до лікарів. Статистика показує, що 60% з понад 200 опитаних кропивничан не беруть лікарняний при хворобі й продовжують працювати навіть попри високу температуру. Ще 10% беруть його тільки при тяжких симптомах. З головних причин, чому вони не беруть лікарняний, називають відсутність оплати за цей період та неможливість заміни на час їхньої хвороби.
     
    – Коли хворію, вимушена працювати, бо мене ніким замінити. Немає сенсу брати лікарняний, який ніхто не оплачуватиме. І отак я усе життя мучусь, не маючи можливості спокійно відлежатися з температурою, - розповіла Олена Скочко.
     
    Деякі учасники опитування працюють дистанційно. Вони стверджують: у такому випадку лікарняний брати сенсу немає.
     
    – Я думаю, що лікарняні – це формальність, насправді ж більшість професій переходять в режим онлайн і не обов’язково сидіти на робочому місці. Якщо керівництво адекватне, то проблем ніяких не буде. А якщо ще і з розумом, то знає, що інколи краще, щоб людина попрацювала з дому, підлікувалася, ніж на декілька тижнів потім втрапить до лікарні. Здоровий працівник – якісна робота, – запевняє Альона Копотій.
     
    Оскільки  новий вірус передається від людини до людини повітряно-крапельним та контактним шляхом, ВОЗ рекомендує зайвий раз не покидати приміщення при поганому самопочутті.
     
    Одночасно з цим у міністерстві радять у випадку прояву симптомів коронавірусу та інших респіраторних захворювань самоізолюватися у власній квартирі. Таку практику запозичили у Німеччині. Окрім того, хворі зможуть без проблем отримати лікарняний. Зараз цей проєкт опрацьовують, після чого його запустять.
     
    – Це питання треба пропрацювати у випадку, чи готовий пацієнт до самоізоляції й чи не має він симптомів для госпіталізації. Тому що сьогодні фіксують 20% складних випадків вірусних захворювань, і тільки 3% з них потребують лікування в реанімаційному відділенні. Це невелике число, тому більшість країн рекомендує цим людям самоізолюватися, – розповів заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.
     
    Тож у Кропивницькому лікарні готові до «зустрічі» з коронавірусом. Єдиними питанням лишається, чи готові до зустрічі з ним люди. Адже для самозахисту від вірусної інфекції необхідно дотримуватися елементарних правил: частіше мити руки, не контактувати близько з хворим і при перших симптомах хвороби відразу звертатися до лікаря.
    Окрім того, медики та політики просять не розводити паніку навколо цієї хвороби. Зокрема, лікар Комаровський запевнив, що в Україні є набагато небезпечніші хвороби. Серед них кір, яким, станом на минулий рік, в країні хворіє близько 115 тисяч людей, 41 з яких загинув. А від грипу на Кіровоградщині тільки цього року вже померло двоє. Тому, на думку лікаря, не варто перейматися стосовно того, чи дістанеться коронавірус України. Краще звернути увагу на більш наближені хвороби.
    Більше фото та відео ви можете побачити за цим QR-кодом:
     
    Коли верстався номер, стало відомо, що в Україні зареєстрували першого хворого на коронавірус. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Мінздрав України. Окрім того, цю інформацію підтвердив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.
     
    Нік Шендеровський