Чи підвищаться ціни на продукти через глобальне потепління?

  • 15 лют. 2020 10:00
  • 964
    • Новина Чи підвищаться ціни на продукти через глобальне потепління? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Частина II
     
    Ще четвертого лютого де-не-де з-під грунту можна було побачити аномальне як для другого місяця зими явище – проліски, які розпускалися при +6°C. А вже через два дні на території Кіровоградщини вдарили морози: -7-8°C удень. Частина містян упевнена, що такі різкі перепади температури негативно вплинуть на врожай сільськогосподарських культур, а через це підвищаться ціни на хліб, крупи, фрукти й овочі. У цьому питанні розбиралася журналістка «Первой городской».
     
     
    Тиждень тому наше видання опублікувало матеріал про глобальне потепління. Один із його наслідків – різкі зміни температури повітря та погодних умов, які можуть негативно впливати на вирощування сільськогосподарських культур. А згодом призвести до неврожаю та підвищення цін на продукти харчування. Директор Інституту сільського господарства Степу Національної академії наук України Ігор Семеняка розповідає, що серед наукових досліджень такої тенденції немає. Натомість є інші чинники, від яких залежить ціна на той чи інший продукт:
     
    – Це залежить більше від політичних аспектів, ніж від погодних умов. Наприклад, ціна на пшеницю торік була низькою, а врожай – високим. Коли з’являється дефіцит товару, тоді й зростає ціна на нього. Водночас Україна ввійшла у топ країн-експортерів зернових культур – ціна на них підвищилася приблизно на 25%. Чим більше експорту, тим вищою роблять ціну на вітчизняному ринку. Такий самий приклад був раніше з курятиною.
    Пан Ігор також додав, що ціни на ті чи інші продукти залежать від курсу долара-євро-гривні. Тому на вартість товару майже не впливають природні та виробничі умови. Щодо аномально теплої зими науковець не дуже переживає.
     
    – Якщо розглядати питання у плані сільськогосподарського року, то зима дійсно аномально тепла. Температурний режим грудня та січня став на 4-6 градусів вищим, ніж раніше. Проте проблема полягає в іншому – вологості землі. На жаль, у глибших шарах землі її недостатньо, – розмірковує Ігор Семеняка.
     
    Згідно з даними Укргідрометеоцентру, з другої половини серпня і до кінця жовтня минулого року по країні були дефіцит опадів разом із високою температурою повітря. Саме це спричинило формування несприятливих погодних умов для накопичення грунтової вологи у період посіву для нового врожаю – під завершення робіт насіння потрапляло у слабозволожений грунт. Науковці кажуть, що це одне з найгірших за останнє десятиліття зволоження грунту під озимими культурами перед стартом холодного періоду в Україні.
     
    Проте впадати у відчай не варто. Зима все-таки поступово дійшла до нас. А науковці підвищення цін на продукти харчування не прогнозують. Натомість фахівці помітили, що за останній рік збільшився відсоток людей, які займаються самостійним вирощуванням зелені, овочів і, навіть, фруктів. А якщо ви задумалися над створенням власного мінігороду, то лютий – саме той місяць, коли варто починати вирощувати розсаду для майбутнього врожаю.
     
    Летиція Курята