Чи вплине глобальне потепління на Кіровоградщину?

  • 9 лют. 2020 09:07
  • 1314
    • Новина Чи вплине глобальне потепління на Кіровоградщину? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Влітку виснажлива спека, червоно-жовті заходи сонця та безнадійні очікування дощу, які чергуються з нищівними зливами. Зима без снігу, коли середньодобова температура протягом двох місяців тримається вище нуля. То що ж це – просто аномалії чи наслідки глобального потепління? У цьому спробували розібратися журналісти «Первой городской».
     
     
    Що таке глобальне потепління?
     
    У спецпроєкті редакції The Village метеорологиня та делегатка від України на засіданнях Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) Світлана Краковська розповідає:
     
    – Зазвичай глобальне потепління люди розуміють так: по всій земній кулі однаково теплішає. Насправді це не так. Теплішає по-різному, а у деяких регіонах навіть може ставати холодніше. У науковому сенсі глобальне потепління – підвищення середньорічної приземної температури повітря разом із фіксуванням та обчисленням середнього значення по всій Землі за декілька десятиліть.
     
     
    Як працює глобальне потепління?
     
    Перш за все, люди мають розуміти: клімат не погода, це – довготривалий режим погоди. Клімат, притаманний певній території, має свої середні показники та певні коливання навколо них. Коли він змінюється, його середні значення зростають, а відхилення стають більшими. Мабуть, усі вже помітили аномальне чергування різкого потепління та похолодання останнім часом. Яскравий приклад: грудень 2019 року – середина місяця позначка термометра добігала +10, а вже за декілька днів – -5 °C. Такий різкий перепад температур складно не помітити. Більше того, багато людей буквально відчувають його на собі, оскільки підвищується тиск, збільшується втомлюваність тощо.
     
     
    Чому і як так відбувається?
     
    Планета обертається навколо своєї осі, і завдяки цьому можна спостерігати перенесення повітряних мас переважно із заходу на схід. Проте через зростання температури у полярних регіонах звичний рух повітряних мас порушується. Вони починають переміщуватися не вздовж паралелей, а вздовж меридіанів. Або з півночі, або з півдня. Саме це і спричиняє такі різкі перепади температур. Раніше влітку в горах випадав сніг раз на кілька десятиліть, а сьогодні – майже щороку. З іншими катаклізмами та ж історія – повені були раз на століття, тепер їхня частота зросла практично вдесятеро. Маємо по кілька на десять років. Оскільки зростають перепади атмосферного тиску – підвищується швидкість вітру. А це призводить до таких погодних явищ, як урагани, смерчі, пилові бурі тощо. Погодні явища стають більш екстремальними і їх на собі відчувають жителі Кіровоградщини.
     
     – Минулого літа у нас чи не вперше “пройшовся” смерч по самому селу. Він вирвав величезні стовпи з ліхтарями, позривав декому дахи і дерева. Зазвичай, такі явища бувають рідко і десь на околицях сіл чи міста. Адже дерева будинки мають захищати від такого потоку вітру. Але не того разу, – розповідає мешканка села Єлизаветградки пані Любов.  
     
     
    Що відбувається у світі прямо зараз через глобальне потепління?
     
    Тануть льодовики. У Ґренландії безперервно тануть льодовики з 1992 року.
    За цей час рівень Світового океану збільшився на 11 сантиметрів, адже вся вода з льоду (близько чотирьох трильйонів тонн) потрапила прямо туди. За підрахунками вчених, до 2100 року вода може піднятися ще на сім сантиметрів, а температура – на 4°С. На їхню думку, це загрожує зникненню людства. І щодня всі країни світу різними способами наближують цей момент.
     
    Великомасштабні пожежі. Минулорічне полум’я в Сибіру та в Амазонії, які не могли зупинити, призвели до того, що в атмосферу потрапило близько десяти мегатонн вуглекислого газу. За даними вчених, саме пожежі літа 2019 року перевершили 2016-й. Американське космічне агентство NASA лише за тиждень у липні минулого року зареєструвало 262 тисячі джерел пожеж у Росії, дим від яких досягнув США і Канади.
     
    Факт: Частинки сажі зі шлейфу диму, які досягають Арктики, осідають на сніг і лід. У свою чергу вони стають темнішими, тому гірше відбивають сонячні промені, поглинають більше тепла і ще швидше тануть. Лісові пожежі в Австралії почалися ще з кінця вересня. Понад 5,5 млн гектарів охопило полум’я. Вчені вже заявили, що такий катаклізм призведе до ще більших наслідків. А все – від глобального потепління.
     
     
    В Україні нічого немає?
     
    Більшість українців звикли думати, що глобальне потепління стосується інших, переважно тих, хто на пряму страждає від природних катастроф. Проте це не так. Через аномально теплу цьогорічну зиму та часті перепади температур овочі, фрукти, хліб та крупи можуть коштувати ще дорожче. І це не беручи до уваги те, що ми – люди – здатні відчувати на собі ці зміни: тиск, головні болі, втомлюваність, знижений імунітет тощо.
     
    А про те, чи збільшаться ціни на продукти, яким будуть весна та літо, чи буде зима та що можна робити вже зараз, щоб знизити негативний вплив на природу, читайте у наступній частині матеріалу.
     
    Летиція Курята