Чому зросли тарифи «Екостайлу». Що варто знати кропивничанам про вивезення та сортування сміття?

  • 4 груд. 2019 18:16
  • 1357
    • Новина Чому зросли тарифи «Екостайлу». Що варто знати кропивничанам про вивезення та сортування сміття? Ранкове місто. Кропивницький
     
     З 11 вересня поточного року у виконкомі міської ради з’явилося нове рішення «Про встановлення ТОВ «Екостайл» тарифів на послуги із захоронення побутових відходів”. А це означає, що у вартість пакету додали тариф на захоронення в тоннах та метрах кубічних побутових відходів. Його вартість становить 254,14 грн/т, або 65,83 грн/м3. Варто також зазначити, що останній раз тариф змінювали у травні 2018 року. 
     
    Сьогоднішня вартість за послуги «Екостайлу» на одну людину становить:
    • 23,49 грн для приватного сектору;
    • 20,02 грн для багатоквартирних будинків;
    • бюджетні установи обслуговуватимуться за 130,56 грн/м3;
    • інші споживачі – за 140,29 грн/м3.
     
    Підвищення тарифів було зумовлене декількома чинниками. Проте найважливіший, за словами керівників підприємства:
     
    – Перш за все, через необхідність привести діяльність підприємства до відповідності нормам законодавства, а саме Закону України «Про житлово-комунальні послуги» і рішенню виконавчого комітету міської ради м.Кропивницького від 13 листопада 2018 року «Про виведення зі структури тарифів на надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій послуги з вивезення побутових відходів» до 30 червня 2019 року, – йдеться на сайті «Екостайлу».
     
    Якщо відокремити законодавчу сторону, можна взяти до уваги, що «Екостайл» – єдине у Кропивницькому підприємство, яке змінює підходи до своєї роботи для покращення екології міста. До прикладу:
    Площа накопичення відходів зменшилася з 18 до 4 га, а терміни експлуатації полігону продовжено до 10-15 років.
    Сміттєзвалище більше не горить, пакети й інше легке сміття більше не розвіюються, його переробляють на новій сортувальній установці.
     
    Тіло полігону майже цілодобово утрамбовується спеціальною технікою – компактором. Окремі частини полігону проходять системну санацію.
    Облаштовано вагову, оновлено сучасними сміттєвозами автопарк і удосконалено логістику збору ТПВ – усі автомобілі «Екостайлу» обладнано GPS-навігацією.
    Компанією встановлено й апробовано обладнання для переробки ТПВ без шкідливих викидів.
    Успішно апробовано виробництво біогумусу за допомогою каліфорнійських черв’яків.
    Закінчено реалізацію проекту зі встановлення й запуску системи дегазації полігону, яка дозволяє небезпечний газ-метан перетворювати в електроенергію. Установка вирішує проблему забруднення повітря, мінімізує неприємний запах, попереджає виникненню пожеж.  
    Також варто зазначити, що Кропивницький входить у десятку міст України, які вчасно виконують наказ Кабміну «Про затвердження Правил експлуатації полігонів побутових відходів».
     
    Крім цього протягом жовтня-листопада «Екостайл» встановив по місту спеціальні баки для сортування сміття. Так, днями екоактивістка Надія Паливода висвітлила у групі Facebook «Кроп без сміття» фото разом із коментарем про це:
     
    – Нарешті Кропивницький теж може сортувати сміття! Такі жовті контейнери-сітки «Екостайл» поставив на багатьох сміттєвих майданчиках. Не на всіх – я бачила такі в густонаселених районах Попова, Жадова. Ось цей на фото – на Пацаєва, між буд.8 і 10. Туди треба кидати не тільки ПЕТ-пляшки, а всі пластикові відходи – від побутової хімії, косметики, а також жерстяні бляшанки від консервів. Це все йтиме на переробку (в інших містах). Керівництво «Екостайлу» сказало, що поставило по місту 17 чи 18 таких сіток. Але з літа ще досі жодна з них не наповнилася доверху. Тому що люди ще не вміють сортувати, кидають все разом у звичайні контейнери.
     
    Летиція Курята