Унікальна атмосфера Кіровоградщини — чи справді радон викликає онкозахворювання?

  • 3 жовт. 2019 19:11
  • 1624
    • Новина Унікальна атмосфера Кіровоградщини — чи справді радон викликає онкозахворювання? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Наприкінці вересня у бібліотеці імені Дмитра Чижевського двоє науковців — Ольга Гелевера та Федір Топольний — презентували книгу “Життя в краю підвищеної радіації”. Уже більше десяти років у питанні радону й онкозахворювань Кіровоградщину й, зокрема, обласний центр висвітлюють лише у поганому світлі. Та чи насправді такий страшний вовк, як його малюють, “Первая городская” вирішила дізнатися. 
     
    На території Кропивницького розташована “Центральна” шахта, а у десяти кілометрах від міста ще дві — “Інгульська” та “Південна”, які добувають уран у гранітах, а це призводить до викиду радону в атмосферу.
     
    Сонце, атмосфера і гольфстрім
    Увівши у пошуковик Google запит “радон Кропивницький”, знаходимо опубліковану у 2009 році статтю УНІАН, де про місто пишуть як про зону підвищеної радіації і, мовляв, усі біди зі здоров’ям його жителів через “радон у домівках”. Ця тема і досі шириться та лякає кропивничан. Натомість доктор біологічних наук і професор кафедри екології ЦНТУ Федір Топольний впевнений, що великий відсоток онкозахворювань виникає через вплив сонця. Адже над Кіровоградською областю найпрозоріша атмосфера в Україні. 
     
    У більшій частині країни погоду визначають вітри з Атлантики (Гольфстріму), які забезпечують вологою лісостеп, Полісся. Південно-степову частину України перекривають повітряні маси, які формуються над Канарською течією. Вологи вона не несе, тому що, на відміну від Гольфстріму, — холодна. Південні райони перебувають під впливом Балканських циклонів, а це обумовлює підвищену кількість опадів, особливо в холодну пору року. Вплив цього мікроциклону доходить до Бобринецького та Долинського районів. Центральна ж частина області перебуває за межами впливу цих атмосферних фронтів. Саме це і призводить до більш-менш стабільної погоди на Кіровоградщині. 
    — З квітня по червень тривалість сонячної радіації над нашою областю найбільша, відповідно й ультрафіолетового проміння теж більше. Скажімо так, вплив сонця на жителів Кропивницького агресивніший, ніж на людей з Одеси, Херсону чи Криму, — розповідає Федір Топольний. 
     
    Як захиститися?
    На презентації книги “Життя в краю підвищеної радіації” науковці представили статистику онкозахворювань. На ній Кіровоградщина лідирує лише з однією позицією — раку шкіри: по області 13,1%, середнє по Україні — 12,1%. Тому захищатися від сонячних променів потрібно вже зараз: не забувати про головний убір, носити максимально закритий одяг або на відкриті ділянки шкіри наносити креми з SPF-захистом. 
     
    Еколог також запевняє, що боятися радону немає причин: 
     
    — Всі граніти містять уран, який випромінює лише альфа-частку — найважчу з усіх (ще є бета— та гамма-частки). В атмосфері альфа-частка пролітає і через людський організм не проходить. Остерігатися потрібно пилинок граніту, адже, потрапляючи всередину (наприклад, через повітря), вони роблять внутрішнє опромінення. У Кропивницькому небезпечним може бути пил, якого у місті немало. Лісосмуги, поля, зону поруч із шахтами та місто потрібно засаджувати деревами. Вони б і вітру не давали гуляти, і людям було б комфортніше у сонячний період, — розповідає Федір Топольний.  
     
    Гордість Кіровоградщини
    Радіоактивний хімічний елемент Радій розпадається у природі на радон — найважчий газ у природі. Він є на будь-якій частини Землі. Оскільки цей газ важкий, він осідає лише знизу, тому вище другого-третього поверха не піднімається. Федір Топольний наголошує, що радон — це престиж краю. 
     
    — Ще у радянські часи люди їздили лікуватися на радонові озера. Наприклад, до німецького міста Баден-Баден. Зрозумійте, що у природі немає ні добра, ні зла. Тому залякувати людей не потрібно. Ніде у світі радон не створює глобальні проблеми. А у нас усе перетворюється на страшилки та дивні акції, як-от сім років тому “Стоп Радон”. Кропивничани та жителі області мають регулярно провітрювати свої помешкання і позакривати всі щілини, які мають прямий вихід із землею (підвал). Нічого більше робити для захисту організму від радону не потрібно. Захищатися потрібно від сонця, — говорить еколог. 
     
    На запитання, чому думки Федора Топольного щодо цієї теми не співпадають з іншими науковцями, еколог відповідає коротко та чесно:
     
    — Всі пишуть так, як треба, як прийнято. Правду все одного не розповідають. Це як було із Чорнобилем тривалий час. Проблем всюди багато. А більшість живе тенденцією “не знаю, не чую, не бачу” — це і призводить того, що погляди науковців не співпадають. 
     
    Думки, думки…
    Редакція “Первой городской” вирішила дізнатись у колишнього головного лікаря Центральної районної лікарні Івана Куряти про вплив радону на людський організм у місті:
     
     
    — Людям, які приїжджають з інших міст жити у Кропивницький, тут зазвичай стає погано. Адже їхній організм не звик до такої кількості радіації і впливу ультрафіолетового проміння, як ми. А для корінних жителів області та міста радон не містить загрози. Захищатися потрібно від сонця. 
     
     
    За словами професора, на Кіровоградщині унікальний клімат, а тому цей регіон підходить більшості людей для життя. 
     
    — Якби я мав можливість, то побудував би на теренах Кіровоградщини санаторій. Атмосфера у Кропивницькому, Новоукраїнському, Знам’янському районах унікальна для України. У нас поєднання вологи, тиску та температури найсприятливіше для людського організму. Порівняно з іншими областями, тут немає різких перепадів, а тому цей регіон чудово підходить для людей із серцево-судинними захворюваннями та підвищеним кров’яним тиском. Завдяки відносно сухому клімату у період грипу ми не лідируємо із відсотком захворюваності, — говорить Федір Топольний. 
     
    Тому Кіровоградщину, на думку еколога, потрібно любити й дбати про неї, адже ми живемо в унікальному для всієї України кліматі. 
     
    Летиція Курята
     
     
    Читайте також: 29 вересня у світі відзначають День серця