29 вересня у світі відзначають День серця

  • 26 вер. 2019 13:45
  • 1232
    • Новина 29 вересня у світі відзначають День серця Ранкове місто. Кропивницький


    Серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності українців. Водночас, у більшості випадків хворобам серця можна запобігти. Напередодні Міжнароднвого дня серця розповідаємо про фактори ризику і профілактику серцево-судинних захворювань.

    Чому виникають хвороби серця:
    Головні фактори ризику, які призводять до серцево-судинних захворювань:
    Надлишкова вага.  Наразі кожен другий українець має різний ступінь надлишкової ваги. Це, в свою чергу, може стати причиною більшості хронічних захворювань, в тому числі й серцево-судинних.

    Підвищений артеріальний тиск.  Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск і часто не знає про це. Підвищення артеріального тиску (артеріальна гіпертензія, гіпертонічна хвороба) виявляється у 25% дорослого населення України і належить до захворювань, які скорочують тривалість життя та призводять до інвалідності.

    Вживання алкоголю та тютюну.  Зловживання алкоголем призводить до підвищення артеріального тиску, гіпертрофії серцевого м'язу, розвитку інфаркту міокарду та порушення мозкового кровообігу – інсульту. Кожен п'ятий українець курить і цим, зокрема, істотно збільшує ризики серцево-судинних захворювань.  Інтенсивне куріння з підліткового віку (понад 20 років) може скоротити життя на 20-25 років, в тому числі і через хвороби серця.

    Низька фізична активність.  Достатній рівень оздоровчої рухової активності має лише 3% населення України. Недостатня фізична активність призводить до збільшення ваги та розвитку захворювань серця.

    Стрес. Стрес та тривожні стани більш ніж у 2 рази збільшують ризик серцево-судинних захворювань, а у разі хвороби – ускладнень та смерті.  

    Нездорове харчування. Головні вороги серця – це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, напоїв, солі.


    Підвищений рівень цукру в крові. Високий рівень цукру в крові мають понад 2 млн українців, половина з яких не знають про це і, відповідно, не отримують необхідного лікування.

    Головні правила профілактики інсульту та інфаркуту міокарда
        Необхідно раціонально харчуватися, підтримувати гарну фізичну форму, виховувати в собі стресостійкість, вести здоровий спосіб життя, контролювати рівень артеріального тиску та рівня цукру в крові, регулярно, не рідше одного разу на рік, проходити медогляд у свого сімейного лікаря.

      Коли ж потрібно звернутися за консультацією до кардіолога?
      Коли у вас є в анамнезі такі тривожні симптоми, як високий артеріальний тиск, біль у грудях або перебої в роботі серця, прискорений або занадто рідкий пульс, запаморочення і непритомність, задишка, набряк ніг, високий рівень холестерину, цукровий діабет.    

    Дієта при серцево-судинних захворюваннях, загальні правила
      Харчування людини із захворюваннями повинно бути дробовим, маленькими порціями, 5-6 разів на добу. Раціон повинен бути майже без солі. Дієта повинна містити страви з картоплі, запеченої або звареної в шкірці – в ній міститься велика кількість калію, необхідного для живлення серцевого м'яза. Калій також міститься в абрикосах і урюку, гарбузі, капусті, родзинках, чорносливі, шипшині. Магній, також необхідний для серця і судин, у великій кількості міститься у висівках, житньому хлібі, кашах – ячній, вівсяній, гречаній, пшоняній, моркві, буряку, зеленому салаті, петрушці, смородині, горіхах.


    Потрібно майже повністю виключити з харчування міцну каву і чай. Слід уникати багатооб’ємного пиття. Загальний обсяг рідини в добу, включаючи рідину, що міститься в супах, фруктах і овочах, не повинен перевищувати 1-1,2 літра на добу. У дієті для хворих серцево-судинними захворюваннями тваринні жири слід замінювати рослинною олією, зменшуючи загальну кількість жирів.

    Їжу найкраще готувати на пару або запікати в духовці. Потрібно уникати вживання міцних м'ясних і рибних бульйонів. М'ясо краще їсти не обсмажене, а відварне. Переважно телятину, крольчатину, курячу грудку без шкірочки, м'ясо індика. Потрібно домагатися поступового зниження маси тіла, тому що ожиріння тільки посилить перебіг хвороби. Цукор і цукерки краще замінити кількома ложечками меду протягом дня, сухофруктами і горіхами.

    Як попередити серцево-судинні захворювання?
    Активне впровадження здорового способу життя призведе до того, що в майбутньому буде менше пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями.

    Бувайте здорові!

    Заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи КНП «Обласний клінічний кардіологічний центр Кіровоградської обласної ради» Єрьоміна Ірина Вікторівна