На Кіровоградщині знайшли поховання часів біблійного Мойсея

  • 22 серп. 2019 11:05
  • 2098
  •  
    У Бобринецькому районі під час будівництва траси Н-14 Кропивницький - Миколаїв виявили два стародавніх кургани. Пам’ятки б зникли, але служба автодоріг профінансувала проведення археологічних розкопок. Виявилося, що це поховання сучасників біблійного Мойсея. Що ж знайшли у двох курганах епохи бронзи?
     
     
    Антропоморфні скульптури - баби - прикривають вхід до похвальної камери, де захоронена люди - представники ямної культури, які витіснили на цих землях кімерійців і скіфів. Поруч з тілами знайдені глечик і інші предмети побуту. Ці люди були скотарями, розводили корів.
     
    - Це були індоєвропейці, які були схожі на нас, з блакитними чи сірими очима. Якби ця людина потрапила в наш час, ми б її не відрізнили, - розповідає керівник експедиції Микола Тупчієнко.
     
    Науковий співробітник обласного краєзнавчого музею Валентин Собчук зазначає, що дуже важливо звертати увагу на оцю культурну спадщину, на кургани. Це не просто пагорби, як сприймає більшість населення, цю історію ми повинні берегти і пишатися нею, адже наша культура не бідніша за закокрдонну.  
     
    Відео з сайту ТСН
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині створять пам’ятний комплекс "Лита Могила"
     
    Читайте також: Про що мовчать скіфські баби біля Кіровоградського краєзнавчого музею?