На Кіровоградщині створять пам’ятний комплекс "Лита Могила"

  • 3 трав. 2018 12:45
  • 2927
    • Новина На Кіровоградщині створять пам’ятний комплекс «Лита Могила» Ранкове місто. Кропивницький
     
    Під керівництвом голови обласної ради Олександра Чорноіваненка пройшла робоча нарада, на якій обговорили питання створення комплексу «Лита Могила». Про це повідомляє сайт Кіровоградської обласної ради.
     
    Лита Могила - скіфський царський курган 2-ї половини VII століття до н. е. Розкопаний 1763 року біля села Копані Знам’янського району Кіровоградської області. На глибині 2-х метрів під кам’яними плитами було знайдено залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньосхідному стилі, срібні деталі від асірійського палацевого табурету, золота діадема, 17 масивних золотих платівок з зображенням орла з петлями на звороті, платівки з зображеннями мавп, птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцівках і 40 бронзових наконечників стріл. Пам’ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї.
     
    Голова обласної ради Олександр Чорноіваненко наголосив, що створення даного комплексу стане історичною візитівкою не лише Знам’янського району, а й Кіровоградської області. Очільник зазначив, що роботи зі створення пам’ятки заплановано завершити до Дня відзначення 80-річчя Кіровоградської області.
     
     
    Попередньо на реалізацію даного проекту очікується витратити 2,5 мільйонів гривень. На сьогодні проводиться необхідна експертиза ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області.
     
     
    Довідка
     
    МЕЛЬГУНІВСЬКИЙ КУРГАН (Лита Могила)
     
    — скіфський царський курган 2-ї пол. 7 ст. до н. е. Розкопаний 1763 біля с. Копані Знам’янського р-ну Кіровогр. обл. Роботи проведені за вказівкою генерала-губернатора Новоросійської губернії О.Мельгунова. Додатково досліджувався В.Ястребовим 1892 та Н.Бокій 1989. Відомості про розкопки уривчасті та суперечливі.
     
    Висота кургану бл. 10,5 м. На вершині знайдена кам’яна баба. Насип складався з перепаленого грунту, в якому знайдені залишки переплавлених металів, горілих кісток, каміння, землі та глини, змішаних з вуглинами. На глибині 2-х м під кам’яними плитами знайдені залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньосхідному стилі, срібні деталі від асірійського палацевого табурету, золота діадема, 17 масивних золотих платівок з зображенням орла з петлями на звороті, платівки з зображеннями мавп, птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцівках, 40 бронзових наконечників стріл та ін. Речі не мали слідів вогню. Пам’ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї.
     
    Нагадаємо: Про що мовчать скіфські баби біля Кіровоградського краєзнавчого музею?