Нові он-лайн сервіси Пенсійного фонду України – до послуг українців

  • 19 квіт. 2019 16:14
  • 2497
    • Новина Нові он-лайн сервіси Пенсійного фонду України – до послуг українців Ранкове місто. Кропивницький
     
     
    СМС-інформування щодо призначення та перерахунку пенсії, отримання довідок та інформації про страховий стаж тощо – усе це тепер можна налаштувати, не виходячи з дому. Задля ефективної взаємодії з громадянами та оперативного надання інформації на веб-порталі електронних послуг ПФУ впровадилинизку сервісів, орієнтованих на пенсіонерів, застрахованих осіб та страхувальників.
     
    Реєстрація на веб-порталі електронних послуг здійснюється за електронним цифровим підписом або логіном і паролем (видається в будь-якому відділенні Пенсійного фонду при пред'явленні паспорта та ідентифікаційного коду). Електронний цифровий підпис можна отримати в акредитованому центрі сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких є на порталі. До слова, серед чотирьох мільйонів зареєстрованих користувачів 0,5 млн зробили це за допомогою ЕЦП. Таким чином можна увійти до персонального кабінету і дізнатись про «зароблений» страховий стаж (загальний та у розрізі кожного року), інформацію про щомісячні відрахування (єдиного соціального внеску) роботодавцем. Також дистанційно можливо отримати різні довідки (наприклад, витяг із Реєстру застрахованих осіб, довідку про розмір пенсії, індивідуальні відомості про застраховану особу). Достовірність таких довідок фахівці відповідних установ перевірятимуть через QR-код та спеціальний багатозначний номер під ним.
     
    Користувач веб-порталу може налаштувати безплатний сервіс СМС-інформування, який дозволить щомісячно отримувати короткі повідомлення. Для застрахованих осіб це інформація про зарахування/незарахування єдиного соціального внеску підприємством, на якому вони працюють, інформацію про «зароблений» особистий страховий стаж. Для пенсіонерів – про результати розгляду звернення за призначенням/перерахунком, поновленням пенсії, необхідність звернення до ПФУ для підтвердження даних про особу.Через особистий кабінет можна подати електронне звернення до Пенсійного фонду, записатися на особистий прийом.
     
    Пенсійний фонд України створив кабінет страхувальника, через який можна перевірити інформацію про подання звітності, бачити повну інформацію стосовно сплати підприємством та фізичними особами-підприємцями єдиного соціального внеску, в т.ч. щодо заборгованості з цього виду платежу до Фонду. Окрім того через кабінет страхувальника можливо отримати інформацію для розрахунку суми виплати за час тимчасової непрацездатності працівника (лікарняні).
     
     
    Протягом першого кварталу 2019 року на веб-порталі електронних послуг ПФУ зареєструвалися 4 532 мешканці Кіровоградської області (всього 99 919 користувачів від початку функціонування сервісу, тобто кожен третій пенсіонер). Загалом сервісом веб-порталу впродовж перших трьох місяців нинішнього року скористалися 210 жителів області, зокрема 23 користувачі направили запити на підготовку паперових документів. Також надійшло 187 звернень стосовно надання роз’яснень та консультацій.
     
    Відео про те, як користуватись особистим кабінетом, отримувати онлайн-довідки та замовити послугу СМС-інформування можна переглянути на офіційному веб-ресурсі Фонду www.pfu.gov.ua у розділі «Інструкції».
     
    Вікторія Шкабой
     
    Нагадаємо: Чи виплачувати вихідну допомогу при звільнені пенсіонеру?