Чи виплачувати вихідну допомогу при звільнені пенсіонеру?

  • 18 квіт. 2019 18:12
  • 9545
    • Новина Чи виплачувати вихідну допомогу при звільнені пенсіонеру? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Вивільняємо працівника-пенсіонера: виплата вихідної допомоги + доля його подальшого працевлаштування
     
    Чи виплачувати вихідну допомогу працівникові, який отримує пенсію за вислугу років? Чи можна виплатити такому працівнику вихідну допомогу у разі, якщо він звільниться за власним бажанням до закінчення двомісячного строку попередження про звільнення через скорочення штату? Чи може пенсіонер після звільнення зареєструватися як безробітний і отримувати допомогу по безробіттю?
     
    Про виплату вихідної допомоги мова йде у ст. 44 КЗпП. Нормами цієї статті передбачено: при розірванні трудового договору із працівником внаслідок скорочення чисельності або штату працівників (підстава, зазначена у п. 1 ст. 40 КЗпП) співробітнику виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.
    Зауважимо, що ст. 44 КЗпП не містить інших уточнень стосовно виплати вихідної допомоги при звільненні працівників на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП.
     
    Увага! Працівнику-пенсіонеру, який підлягає звільненню у зв’язку із скороченням чисельності або штату працівників (як і іншим «звичайним» працівникам, які звільняються за цією підставою), необхідно виплатити вихідну допомогу у розмірі не менше середнього місячного заробітку.
     
    Нагадаємо, що працівників (у тому числі працюючих пенсіонерів), з якими розривають трудовий договір унаслідок скорочення чисельності або штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП), персонально попереджають про таке звільнення не пізніше ніж за два місяці (ст. 492 КЗпП). Після закінчення вказаного двомісячного строку попереджені працівники підлягають звільненню через скорочення чисельності або штату працівників за підставою п. 1 ст. 40 КЗпП.
     
    Дійсно, до закінчення строку попередження, передбаченого ст. 492 КЗпП, працівника можна звільнити за його власним бажанням згідно зі ст. 38 КЗпП (розірвання трудового договору з ініціативи працівника). Проте при звільненні за підставою ст. 38 КЗпП працівнику не належить виплата вихідної допомоги.
     
    Що ж до останнього питання, то варто зазначити, що пенсіонер, який отримує пенсію за вислугу років, не може бути зареєстрований як безробітний у міськрайонному центрі зайнятості чи філії обласного центру зайнятості. Про це свідчить п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI, у якій зазначено: статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років). 
     
    Допомогу по безробіттю виплачують лише безробітним, офіційно зареєстрованим у центрах зайнятості області. Оскільки пенсіонери, які отримують пенсію за вислугу років, не підлягають реєстрації у центрах зайнятості області, їм не належить виплата допомоги по безробіттю.
     
    Юридичний відділ
    Кіровоградського обласного центру зайнятості
     
    Нагадаємо: Скільки і коли платять безробітньому на біржі праці?