Скільки і коли платять безробітньому на біржі праці?

  • 18 квіт. 2019 16:13
  • 22588
    • Новина Скільки і коли платять безробітньому на біржі праці? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Грошові виплати по безробіттю у 2019 році: умови отримання і розмір допомоги
     
    Порядок нарахування і виплати допомоги по безробіттю у 2019 році
    Коли починають здійснювати виплату допомоги по безробіттю? Мабуть, це питання цікавить безробітних в першу чергу. Згідно ЗУ «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», грошова допомога виплачується з 8-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості. При цьому громадянам, які звільнені з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин (стаття 38 КЗпП), грошові виплати з безробіття нараховуються лише на 91-й день.
     
    Як довго виплачують допомогу з безробіття в Україні?
    Відповідно до українського законодавства, загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років. Однак існує ряд нюансів, які впливають на тривалість надання фінансової допомоги безробітним. Так, періоди грошових виплат з безробіття наступні:
    720 днів – для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію), 
    360 днів – стандартна тривалість виплат для більшості громадян
    180 днів – для молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової служби і шукає роботу вперше та переселенців, які не мають документів, необхідних для надання статусу безробітного.
     
    Який розмір допомоги по безробіттю у 2019 році?
    Мінімальна сума допомоги по безробіттю в Україні в 2019 році становить 610 гривень (Постанова Правління фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття № 175 від 12 вересня 2018). У мінімальному розмірі допомога виплачується тим, хто за останній календарний рік має страховий стаж менше шести місяців або звільнений з останньої роботи з підстав, передбачених п. 3, 4, 7 і 8 ст. 40, ст. 41 і 45 КЗпП, випускникам навчальних закладів та особам, які звільнилися із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і шукають роботу вперше.
     
    Безробітні, страховий стаж яких за останні 12 місяців до реєстрації в службі зайнятості перевищує півроку або мають перерву в роботі з поважних причин (строкова військова служба, навчання у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, клінічній ординатурі, аспірантурі, докторантурі з денною формою навчання, догляд особою за інвалідністю I групи або дитиною-інвалідом віком до 18 років або пенсіонером, який потребує постійного стороннього догляду) розмір виплат по безробіттю розраховується в процентному співвідношенні до їхнього середнього доходу (зарплати) в залежності від страхового стажу, але не менше мінімального розміру допомоги по безробіттю, встановленого для цієї категорії (1630 грн.):
     
    • до 2 років – 50 відсотків;
    • від 2 до 6 років – 55 відсотків;
    • від 6 до 10 років – 60 відсотків;
    • понад 10 років – 70 відсотків
     
    Сума виплат залежно від тривалості безробіття плавно зменшується. Так, в перші 90 днів безробітний отримує 100% призначеної йому грошової допомоги, наступні 90 к.д. — 80%, в період, що залишився виплати становлять 70%.
    Зверніть увагу, що максимальний розмір фінансової допомоги з безробіття на може перевищувати 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.
     
    Юридичний відділ
    Кіровоградського обласного центру зайнятості
     
    Читайте також: Мешканці Кіровоградщини можуть у місті Лева опанувати професію «Візажист»