Благовіщення: святкування, вшанування, легенди

  • 6 квіт. 2019 09:42
  • 2088
    • Новина Благовіщення: святкування, вшанування, легенди Ранкове місто. Кропивницький
     
    Коли приходить весна, природа пробуджується від зимового сну, а все навколо починає квітнути — християни відзначають свято Благовіщення Богородиці.
     
    Вважається, що цього дня Діва Марія отримала звістку, що стане матір’ю Сина Божого, Спасителя роду людського. 
     
    Це чи не одне з найбільших свят у християнстві, дата якого не змінюється рік у рік. 7 квітня — рівно за дев’ять місяців до Різдва.  Західні ж християни святкують Благовіщення 25 березня за григоріанським календарем.
     
    Святкування
    Як і у більшість великих християнських свят, цього дня не можна працювати. Віряни відправляються до церкви, щоб піднести до Господа молитву. Ті ж, хто не має можливості відвідати церкву, моляться вдома.
     
    Цього дня також прийнято молитися за маленьких дітей та згадувати людей, які працюють із малечею. Родинне коло — найкращий спосіб відсвяткувати Благовіщення. Ходити у гості цього дня не заведено.
     
    Чого не можна робити?
    Певна річ, на Благовіщення не можна торкатися землі, бо земля, за повір’ям, «відпочиває». У жодному разі не можна займатися посівом і будь-якими роботами в саду. Також цього дня категорично не можна працювати. Навіть птахи перестають вити гнізда на Благовіщення. Існує легенда, що зозуля почала вити гніздо, за що Бог її покарав. Тепер вона не має власного гнізда, ніколи його не в’є, а свої яйця підкидає у гнізда інших птахів.  
     
    Що можна робити?
    На Благовіщення, за традицією, освячують проскурку (богослужбовий літургійний хліб), яку потім зберігають за іконами. Згодом її урочисто з’їдають напередодні сівби, вірячи в те, що добре вродить жито і що грозова хмара не поб’є урожай.
     
    Також зазначається, що цього дня потрібно милуватися природою, мріяти та розмірковувати про своє призначення у світі.
     
    Народні повір’я та звичаї
    У цей день здавна існував звичай випускати на волю пташок: «Щоби співали на волі, Бога прославляли та просили щастя-удачі тому, хто їх випустив». Господар випускає на волю, на сонце, також всіх тварин, навіть пса і кота виганяє на подвір’я — «щоб чули весну і самі про себе дбали».
    Пасічники, у свою чергу, цього дня виставляють на двір вулики. 
     
    Також вважалося, що, коли на Благовіщення, йдучи по воду, дівчина знайде квітку первоцвіту, цього літа вона вийде заміж. Пролісок, що знайдуть на Благовіщення, віщує щастя. Якщо вмитися водою, в яку покладеш цей пролісок, будеш вродливою.
     
    Із Благовіщенням українці пов’язують багато прикмет. Вірять, що теплою буде весна, якщо у переддень Благовіщення ніч тепла, а якщо іде сніг та мороз, то весна буде пізньою, холоди можуть протриматися до травня. Якщо на Благовіщення іде дощ, то добре вродить жито.
    А також інші прикмети в цей день пов’язані з урожаєм: наприклад, якщо  цього дня (або вечора) гроза — рік буде врожайним на горіхи, якщо дощить — восени слід збирати врожай грибів, а якщо сніг — літо не буде врожайним.
     
    Традиційні спостереження за птахами на Благовіщення також мають свої прикмети: щоб зрозуміти, чи буде весна холодною, треба подивитись на небо. Якщо на небі літають ластівки — скоро буде теплішати та й взагалі весна буде теплою.
    Християни ще вірять у те — якою погода буде на Благовіщення, така буде й на Великдень.
    На свято Благовіщення весна остаточно переборює зиму і перші весняні квіти починають розпускатися, передбачаючи справжню весну.
     
    Аліна Кулик
     
    Читайте також: Великий піст-2019 Коли починається? Що можна? Що заборонено?