Великий піст-2019 Коли починається? Що можна? Що заборонено?

  • 27 лют. 2019 16:21
  • 7282
    • Стаття Великий піст-2019 Коли починається? Що можна? Що заборонено? Ранкове місто. Кропивницький
                           
    Головний найтриваліший піст у християнській конфесії має на меті приготування людини до святкування Великодня.
    Великий піст установлений на знак наслідування Ісусу Христу, який постився у пустелі сорок днів.
     
     
    Українські традиції
     
    Перша неділя Великого посту називається «неділя збірна». У цей час уже зазвичай тане сніг, тому кажуть: «Неділя збір — тече вода з гір». 
    Перший день Великого посту називається Жилавий понеділок. Цього дня господині чи не єдиний день в році не готують гарячих страв, а печуть коржі з житнього тіста. Кожен член родини має з’їсти хоча б одного коржа.
    У першу суботу посту після причастя люди, виходячи з церкви, «знаменуються» — цілують хрест або ікону, вірячи, що «хто без благословення і знаменування піде з церкви геть — то все одно, як і не був у церкві». 
     
    Четвертий тиждень Великого посту — середохресний, бо в середу на цьому тижні відзначають свято хреста. У цей день господині печуть «хрести» з маком і змащують їх медом. Частину «хрестів» зберігають на час сівби. На цьому ж тижні сіють мак, а також розсаду капусти й помідорів, бо існує повір’я, що її обов’язково треба сіяти в піст — «щоб морозу не боялась».
     
    П’ятий тиждень посту називається Похвальний, у суботу цього тижня — свято Похвали Пресвятої Богородиці. У цей день не можна працювати, а можна тільки розсаду сіяти.
     
    Неділя за тиждень перед Великоднем називається «Вербною», а тиждень перед цією неділею — «вербним». У цей тиждень не можна сіяти конопель і городини, бо «буде ликовате, як верба», а також буряків, бо «будуть гіркі».
     
    Шоста субота — Вербна, або Лазарева. У Вербну неділю святять вербу. 
     
    Останній тиждень перед Великоднем називають Великим, Страсним або Чистим. На цьому тижні віруючі люди дотримуються посту так само суворо, як і в перший тиждень.
    Чистий четвер — це свято весняного очищення. Люди чистили все в хатах, коморах, стайнях, на подвір’ї, та прикрашали все по-святковому. Самі ж купалися, особливо для того, щоб позбутися хвороб. 
     
    Найважливішим днем є Велика П’ятниця. У Страсну п’ятницю віряни нічого не споживають до виносу плащаниці з вівтаря на середину церкви. Обід, зазвичай, пізній і строго пісний. Не можна також ні шити, ні прясти, ні рубати дрова й, взагалі, що-небудь тесати сокирою. Не можна також співати, бо, «хто співає в Страсну п’ятницю, той на Великдень плакати буде». 
    У Великодню суботу виготовляють крашанки або писанки. Найбільше роблять червоних крашанок, бо вони нагадують про кров Спасителя. 
     
    Коли починається? 
    За традицією Великий піст починається після Масляного тижня, який у 2019 році триватиме з 4 по 10 березня. Відтак Великий піст триватиме з 11 березня по 27 квітня. 
     
    Що можна їсти під час Великого посту?
    Каші: каші повинні стати ще однією важливою складовою вашого раціону. Не забувайте, що готувати їх слід тільки на воді і доведеться обійтися без додавання масла.
    Замість м’яса, молока і яєць — рослинний білок, тоді ваш організм не постраждає від відсутності м’яса. Рослинний білок міститься в баклажанах, арахісі, сочевиці, сої та всіх рослинах сімейства бобових.
     
    Що не можна їсти під час Великого посту?
    Під час усього посту вірянам забороняється вживати м’ясо та м’ясопродукти; рибу і рибні продукти (крім нестрогих днів); яйця; молоко і молочні продукти; солодощі; випічку; фаст-фуд та алкоголь.
     
    Кому не можна постити?
    Завдання Великого посту — підготувати християнина до Великодня, проте деяким категоріям людей релігія дозволяє не дотримуватися посту. До них належать діти, вагітні жінки або ті, що годують, люди з важкими захворюваннями, військовослужбовці і люди, що займаються важкою роботою.
     
    Втім, рішення, постити чи ні, кожна людина приймає для себе індивідуально. І якщо ви вирішили дотримуватися посту, краще напередодні проконсультуватися з лікарем, оскільки навіть у здорових, на перший погляд, людей можуть бути протипоказання, пов’язані зі здоров’ям.
     
    Чи дотримуються Великого посту кропивничани?
     
     
     
    Оксана (46 років) 
    Посту дотримуюсь. Оскільки я родом із Західної України, нас так виховували. Це у першу чергу духовна потреба. Цього потрібно самому хотіти, адже з примусу навряд чи щось добре вийде.
     
     
    Володимир (54 роки)
    Я людина не особливо віруюча, тому Великого посту не притримуюсь. Не маю в цьому потреби. До того ж люблю смачно поїсти. Не можу собі відмовити у цьому. Та й сили для роботи потрібні.
     
     
     
    Дмитро (22 роки)
    Посту ніколи не дотримувався. Наша сім’я поважає традиції та релігійні свята, але постити… не пам’ятаю, щоб було це в нашій сім’ї.
     
     
     
    Аліна (21 рік)
    Бувало, що дотримувалася суворих дієт, але не під час посту. Вважаю, що віра має бути в серці постійно, а не розписана за календарем.
     
     
     
    Людмила (62 роки)
    Посту дотримуюсь по можливості, і якщо стан здоров’я дозволяє обмежити себе в деяких продуктах. Але, на жаль, через проблеми зі здоров’ям відвідувати церкву не можу, тому духовно очищуюсь вдома.
     
    Аліна Кулик