Справа про «скіфське золото»: Ми очікуємо, що апеляція підтримає рішення суду першої інстанції

  • 13 бер. 2019 09:33
  • 916
    • Новина Справа про «скіфське золото»: Ми очікуємо, що апеляція підтримає рішення суду першої інстанції Ранкове місто. Кропивницький
     
    Сергій Петухов стосовно справи про «скіфське золото»: Ми очікуємо, що апеляція підтримає рішення суду першої інстанції
     
    Заступник Міністра юстиції України Сергій Петухов сподівається, що апеляційний суд в Нідерландах прийме рішення на користь України у справі про «скіфське золото». Про це він повідомив інформагентству «Укрінформ» в Амстердамі до початку слухань.
     
    Про це повідомляє Урядовий портал
     
    - Ми очікуємо, що апеляційна інстанція підтримає рішення суду першої інстанції, дослухається до аргументів України тому, що за Конвенцією ЮНЕСКО 1970 року, яка регулює переміщення культурних цінностей через кордон, Україна як держава має право повністю регулювати статус таких артефактів і має право на повернення на свою територію культурних цінностей Криму, - зазначив він.
     
    Сергій Петухов також наголосив, що Україна має сильну позицію і звертатиме увагу суду на незаконну анексію Криму.
     
    - Ми будемо звертати увагу суду, зокрема, на незаконну анексію Криму, яка відбулася в 2014 році, відтак повернення колекції в Крим призведе до фактично вивезення культурної спадщини України на територію Росії, - наголосив він.
     
    Заступник Міністра зауважив, що повернути колекцію «скіфського золота» можливо саме завдяки тому, що вона була вивезена з Криму на виставку в Амстердам ще до окупації півострова Росією. Він також наголосив, що культурна спадщина Криму під загрозою.
     
    - Очевидно, це невеличка частина культурних цінностей України і Криму, які ми можемо повернути зараз саме через те, що вони знаходилися на момент окупації на території європейської держави Нідерландів, яка поважає міжнародне право і визнає суверенітет України, але треба пам’ятати, що дійсно вся культурна спадщина України в Криму перебуває під загрозою.
     
    Так, зараз відбувається фактично зруйнування Бахчисарайського палацу, адже так звана реконструкція, яку проводить Росія, призводить до його фактичного знищення і втрати однієї з найбільших пам’яток кримських татар. Цей процес відбувається по всьому Криму: картини з кримських музеїв вивозяться до Росії, начебто тимчасово, але ми знаємо, що це продовження практики Радянського Союзу, коли такі витвори мистецтва ніколи не поверталися назад, в ті музеї, звідки вони вивозилися. Тому наразі очевидно, що вся культурна спадщина України в Криму перебуває під загрозою, і ми постійно звертаємо увагу ЮНЕСКО щодо цієї ситуації та вимагаємо від ЮНЕСКО реагувати на усі випадки порушення Росією міжнародних зобов’язань і знищення культурної присутності України на окупованому півострові», - зазначив заступник Міністра.
     
    Нагадаємо: Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала конгресменів США посилити санкційний тиск на Росію