Вовця з Кропивницького. Місцевий блогер розповідає про своє захоплення

  • 23 лют. 2019 08:53
  • 1582
    • Новина Вовця з Кропивницького. Місцевий блогер розповідає про своє захоплення Ранкове місто. Кропивницький
          
    Автор кулінарного блогу “Вовця” Володимир Вященко веде здоровий спосіб життя, займається йогою та любить готувати здорову їжу. Останнє і стало темою його блогу. 
     
    На каналі Володимира на Youtube вже вийшло два випуски: про сирну запіканку та дієтичне гречане печиво. Жартівливий тон та тематика цих відео руйнує всі стереотипи щодо їх автора, який працює заступником директора з навчально-виховної роботи у науковому ліцеї. 
     
    — Володимире, розкажіть, як з’явилася ідея створити свій блог?
     
    — Ідея народилася минулого літа. Я почав дивитися відео інших блогерів, підбирати техніку. Відразу вирішив, що мій блог буде кулінарним. Тоді втілити задум у життя завадили інші плани. Повернувся я до нього восени, пройшовши навчання у школі з медіаменеджменту. Одним із завдань було створення власного медіапроекту. Під керівництвом ментора, журналістки Нелі Желамської, я створив блог «Вовця».
     
    — Що означає назва «Вовця»?
     
    — По-перше, це жартівлива скорочена форма мого імені. А по-друге, це абревіатура: Во — Володимир, В — Вященко, Ц — це, Я — я. ВоВЦЯ = Володимир Вященко — це я. Назва вказує, швидше, не на тематику, а на людину, яка говорить на різні теми.
     
    — Чому саме кулінарний блог?
     
    — Починаючи роботу над ним, я визначив для себе, якими знаннями та навичками повинен володіти блогер. Далі спробував оцінити свої навички за п’ятибальною шкалою за кожним з пунктів. Найважливішим пунктом виявилась «експертність та обізнаність в темі». Тому я вирішив розповісти про те, що мені близьке. Я веду здоровий спосіб життя і стараюся харчуватися здоровою їжею. Тому і у своїх відео ділюся рецептами корисних страв.
     
    — Де Ви навчилися готувати?
     
    — Любов до кулінарії мені прищепила мама ще у дитинстві. Я спостерігав, як вона готує, вона мені дещо розповідала. Зараз іноді дивлюся кулінарні шоу та блоги в інтернеті. Мене приваблює візуальний бік їжі, естетика процесу її приготування.
     
    — Чи є у вас улюблений блогер або медійна особистість, яка надихає?
     
     
    — На Youtube я дивлюся шоу без ведучих, де показана виключно послідовність приготування страв. Серед медійників дуже поважаю Ектора, найпопулярнішого кулінара в Україні. Талантом цієї людини можна просто захоплюватися. Але бути схожим на нього чи когось ще не хочу. Індивідуальність завжди цікавіша, ніж копія.
     
    — Ви вже два роки займаєтеся йогою. Чи плануєте розповідати про цей аспект свого життя у відео?
     
    — Така ідея в мене є. Скоріш за все, це буде у теплий період року: пізньої весни або раннього літа — на природі. Я не інструктор з йоги, але чому б не показати кілька нескладних вправ, що підійдуть кожному.
     
    — Сьогодні українськомовний Youtube активно розвивається, але багато людей досі надає перевагу російськомовним блогерам. Та й самі блогери орієнтуються на російськомовного користувача. На вашу думку, чи не зменшить потенційну аудиторію ваша українськомовність у відео?
     
    — Відверто кажучи, я замислювався про це. Російськомовних країн наразі більше, ніж українськомовного населення. Я розумію, що більша ймовірність, що люди шукатимуть «сырная запеканка», а не «сирна запіканка». Але я свідомо вирішив знімати українською, щоб у нашій країні було більше державної мови, більше контенту саме кулінарної тематики. Думаю, навіть російськомовний користувач зрозуміє мої випуски, якщо буде зацікавлений. У майбутньому, можливо, зроблю субтитри.
     
    — Яким ви бачите свого глядача?
     
    — Це людина, яка любить готувати і шукає нових рецептів корисних для здоров’я страв без цукру та консервантів. Я хочу зруйнувати стереотип, що серйозну кулінарну тему не можна подати в легкій жартівливій формі. Тому мій блог розрахований на всіх глядачів, незалежно від віку та статі. Для мене головне — розбудити у них емоції. Я не ображаюся, якщо назва викликає у когось подив або посмішку, адже на це вона і розрахована.
     
     
    — Чи є серед ваших підписників ваші учні та їхні батьки? Як вони реагують на ваше хобі?
     
    — Так, на мене підписані і учні, й батьки, і колеги. Діти кажуть, що їм дуже подобається. Дехто надсилає фото приготованої за моїм рецептом запіканки або печива. Це дуже приємно і неочікувано. Я навіть задумався про те, щоб створити рубрику «Ваші фото». Батьки також реагують позитивно. Узагалі моя мета — розвіяти стереотип, що людина на відповідальній посаді мусить бути консервативною. Я хочу показати, що я сучасна людина, що можу бути на одній хвилі з учнями. Педагог — така ж людина, як і решта, зі своїми інтересами. Як на мене, це гарний приклад для дітей. Мої відеоролики несуть позитивний смисл та спонукають їх до здорового способу життя.
     
    — Зазвичай, глядачі бачать результат роботи блогера, не знаючи, що стоїть за його створенням. Розкажіть, які етапи народження ролика?
     
    — Блог передбачає систематичність і періодичність, а отже планування свого часу. Оскільки основне місце роботи залишає мені мало вільного часу, то поки що відео виходять два рази на місяць, через суботу, о 12-й годині дня. Знімальний процес займає два вихідних дні. Спершу виникає ідея. Далі я пишу сценарій. Це важливий етап, щоб уникнути «води» та структурувати відео. Готую реквізит, закуповую продукти та виставляю обладнання: штатив, камеру, освітлення. Спершу знімаю кухню та процес приготування, потім себе в кадрі. Після цього йде найтриваліший процес — монтаж.  Насамкінець працюю над тизерами, обкладинками, невеличкими рекламними роликами, анонсую новий випуск у соцмережах та завантажую відео на канал.
     
     
    — Ви все це робите самі чи хтось вам допомагає?
     
    — Поки що я сам собі режисер, але у майбутньому хотілося б мати команду. Разом працювати легше і набагато швидше.  Поєднувати роботу і блогерство нелегко, але я готовий вдосконалювати і себе, і блог.
     
    — Які ваші очікування від проекту «Вовця»?
     
    — Перш за все, хочу підтягнути свої навички за кожним з пунктів, про які я говорив на початку. Також хочу знайти однодумців для обміну досвідом. Окрім того, блог — дуже корисна річ для створення власного бренду. Якщо набереться велика кількість підписників, можна підключити монетизацію. Це приємний бонус від сил, які я вкладаю в цей проект.
     
    — А чого очікувати підписникам від наступних випусків?
     
    — Найближче відео вийде сьогодні, у суботу, 23 лютого. У ньому я розповім, як приготувати дієтичне рибне суфле.
     
     
    Наталка Нічишина 
     
    Нагадаємо: Клуб авторської пісні «Байгород» запрошує на концертну програму