Релігійне протистояння у Кропивницькому (ВІДЕО)

  • 29 січ. 2019 11:01
  • 1467
  •  
    Свято-Успенський храм один із найбільших духовних та місіонерських центрів Кіровоградщини. Про це йдеться на сайті Кіровоградської єпархії УПЦ
     
    Його історія почалася майже одночасно із заснуванням Кропивницького (тоді Єлисаветграда). Перший дерев'яний храм на честь Успіння Богородиці збудували ще у середині 18 століття. Згодом на його місці звели величний кам'яний собор, але більшовики зруйнували святиню. П’ять років тому у Кропивницькому побудували нову Успенську церкву.
     
    Усі прихожани цього храму сьогодні моляться за те, щоб Господь зберіг їхню святиню.
     
    - Ми молимося, щоб Господь умудрив Райковича Андрія Павловича не переводити храм у так звану релігійну організацію «Православна церква України". Тому що її ніхто в православному світі не визнає, – говорить священик Свято-Успенського храму Сергій Новак.
     
    Про передачу храму міський голова Андрій Райкович заявив кілька днів тому. Посадовець нагадав, що колись допомагав будувати церкву. Його заява обурила парафіян та священиків. Люди не розуміють, чому долю святині без їхньої згоди вирішує людина, яка не буває в цьому храмі.
     
    - За шість років мого служіння в Свято-Успенському храмі ні разу Андрій Павлович в нашому храмі не сповідався і не причащався. Так, він долучився до будівництва цього храму, але він не єдиний, хто його будував. Є люди, які віддавали останнє для того, щоб цей храм з'явився. Тому тут треба питати всіх людей всієї громади, – говорить священик храму Сергій Новак.
     
    Тетяна Сергіївна працювала на будівництві храму з першого дня. Розчищала територію, носила цеглу, годувала будівельників.
     
    - Ось у цьому місці в храмі, де я зараз стою, була велика калюжа, з якої я все вичерпувала лопатою, щоб можна було працювати далі. Ми робили це заради Христа, – розповідає парафіянка церкви Тетяна Балан.
     
    Керував тоді будівництвом архімандрит Боголеп – нині єпископ Олександрійський та Світловодський.
    «Я ніколи не думав, що та справа, яку я розпочинав зі своїми прихожанами дуже спокійно, дуже тихо, дуже непомітно для нашого міста, може викликати такий резонанс», – говорить єпископ Боголеп.
     
    У 2007 році священик разом із вірянами заснував громадську організацію «Єлисаветградське православна товариство». Оформили документи на землю та будівлю храму. Владика Боголеп каже, що днями з подивом дізнався, що він та представники церковної громади зі складу товариства виключені. Натомість тепер у Єдиному державному реєстрі засновниками громадської організації фігурують чинний мер Кропивницького та члени його родини.
     
    Подальшу долю Успенського храму віряни обговорили на зборах його громади. Понад 100 парафіян одноголосно вирішили – залишитися вірними Українській Православній Церкві.
     
    - Нехай будують собі свої храми, а не заважають нам служити, – каже парафіянка Тетяна Балан.
     
    - Наша громада – це віряни, які щонеділі ходять до церкви. Це церковні люди, які живуть духовним життям, і вони прекрасно розуміють, що те, що нам запропонував Райкович Андрій Павлович, – це зрада віри на користь релігійної організації з дуже яскравою політичною окраскою, – говорить священик Сергій Новак.
     
    Віряни моляться, щоб Господь напоумив чиновників не приймати рішень, які посилять розкол у суспільстві та загострять релігійне протистояння.
     
    Нагадаємо: Життя після Томосу. Як об’єднуються українські церкви
                        Митрополит Іоасаф: містяни мають право сповідувати віру в тих церквах, які збудовані для них