Наступні вибори будуть випробуванням для стійкості демократії в Україні

  • 20 лист. 2018 12:35
  • 1140
    • Новина Наступні вибори будуть випробуванням для стійкості демократії в Україні Ранкове місто. Кропивницький
     
    До президентських виборів в Україні залишилось п'ять місяців. Вони відбудуться в березні 2019 року. Парламентські вибори заплановано на жовтень 2019 року. У зв’язку з цим спільна делегація для проведення передвиборчої оцінки Національного демократичного інституту (НДІ) та Європейського Парламенту побачила загалом здорову правову та інституційну базу в Україні, але також визначила конкретні сфери для її поліпшення.
     
    “Після Революції Гідності український народ більш відданий побудові повноцінної демократії,” - зазначили у делегації. Ці вибори “покажуть, чи установи та лідери країни так само, як й люди, прагнуть змін”.
     
    За оцінками делегації, головним пріоритетом має бути протидія втручанню Кремля. Соціальні медіа та цифрові платформи мають допомогти українцям у цьому. Усі кампанії та кандидати повинні мати однаковий доступ до медіа, щоб громадяни могли зробити усвідомлений вибір. Окрім того, слід зменшити шкідливий вплив дезінформації. Варто докласти зусиль для зміцнення органів та організацій, які відповідають за запобігання політичної корупції та обмеження впливу грошей на політику. Делегати висловили стурбованість щодо залякування політиків, журналістів та громадянських активістів, а також щодо насильства над ними. Вони відзначили, що для збереження національної згуртованості кампанії мають бути конструктивними; вони мають намагатись об'єднувати, а не розділяти; а також відповідати прагненням українського народу. Українці чітко підтримують посилення рівності між чоловіками та жінками, тому делегація наголосила на недостатньому представництві жінок у політичному житті.
     
    Делегація запропонувала ряд рекомендацій. Серед них такі:
     
    * Кандидати та політичні партії мають проводити конструктивні та змістовні кампанії, які уникають посилення розколу у суспільстві.
    * У парламента все ще є час для ухвалення виборчого кодексу. У будь-якому разі, він має негайно ухвалити законодавство, яке би розширило виборчі права, зміцнило би виборчу справедливість, сприяло би більш збалансованому представництву жінок та чоловіків у парламенті, а також надало би ЦВК повноваження та ресурси для ефективного виконання її обов’язків.
    * Парламент повинен відновити раніше запланований бюджет Національної суспільної телерадіокомпанії України.
    * Центральній виборчій комісії (ЦВК) слід прийняти “дорожню карту” для досягнення прогресу відповідно до рекомендацій груп громадянського суспільства.
    * Facebook має створити офіс в Україні, а також разом з іншими цифровими платформами співпрацювати з українськими зацікавленими сторонами для моніторингу та виявлення дезінформації, а також боротьби з нею.
    * Як традиційні, так і цифрові медіа повинні чітко маркувати політичну рекламу.
    * Українська влада та міжнародна спільнота мають підтримувати громадянське суспільство, а також його зусилля з моніторингу виборчого процесу та залучення до нього громадян.
     
    - Прозорий та надійний виборчий процес може посилити українську демократію, - зазначила делегація. -  Він також може надихнути тих, хто працює для розвитку демократії в усьому регіоні.
     
    Делегацію НДІ очолили президент НДІ та колишній посол США в Бірмі (М'янмі) Дерек Мітчелл (Derek Mitchell) та виконавчий віце-президент Інституту миру США та колишній посол США в Україні Уільям Тейлор (William Taylor). Серед інших делегатів НДІ: експертка з виборів та політична консультантка Крістіна Гартман (Christina Hartman); директорка програм НДІ в Євразії Лора Джуетт (Laura Jewett); директор із виборчих програм НДІ Патрік Мерлоу (Patrick Merloe); та глобальна радниця та директорка програм НДІ в Україні Мері О’Хейген (Mary O’Hagan). Делегацію Європейського Парламенту очолив євродепутат Даріуш Росаті (Dariusz Rosati) (Європейська народна партія, Польща). До її складу також увійшли депутатка Європарламенту Ребекка Гармс (Rebecca Harms) (Зелені/ Європейський вільний альянс, Німеччина) та начальник відділу Управління Європейського Парламенту з підтримки демократії Жеррар Квілль (Gerrard Quille).
     
    Делегати зустрілися з потенційними кандидатами, лідерами уряду та політичних партій від різних політичних сил; представниками виборчих органів; громадянського суспільства; медіа; а також міжнародної та дипломатичної спільноти. Від грудня НДІ розмістить команду довгострокових аналітиків для продовження моніторингу питань, яких торкається цей звіт. Її буде доповнено міжнародною делегацією спостереження за виборами. Місію НДІ фінансує Агентство США з міжнародного розвитку.
     
    Діяльність НДІ та Європейського Парламенту відповідають Декларації принципів для проведення міжнародного спостереження за виборами та Кодексу поведінки.
     
    Європейський Союз складається з 28 держав-членів та їхніх народів. Це унікальне політичне та економічне партнерство, засноване на цінностях поваги до людської гідності, свободи, рівності, верховенства права і прав людини. Понад п’ятдесят років нам знадобилось для створення зони миру, демократії, стабільності і процвітання на нашому континенті. Водночас нам вдалось зберегти культурне розмаїття, толерантність і свободу особистості. ЄС налаштований поділитись своїми цінностями та досягненнями з країнами-сусідами ЄС, їх народами, та з народами з-поза їхніх меж.
     
    Нагадаємо:  Міністри закордонних справ ЄС обговорять Україну