Як вчасно виявити рак молочної залози?

  • 4 жовт. 2018 16:32
  • 2339
    • Новина Як вчасно виявити рак молочної залози? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Рак молочної залози не тільки в Україні, але і в цілому світі займає перше місце серед онкозахворювань у жінок. Щорічний приріст кількості захворювань становить 3%. В Європі щорічно виявляють 180 тис. нових випадків раку молочної залози. В Україні цей показник досягає 16 тис. На відміну від інших країн Європи наші жінки частіше звертаються до лікаря, коли захворювання занедбане (таких звернень близько 30% від загальної кількості).
     
    — Чому рак молочної залози називають проблемою розвинених країн?
     
     — Це пов’язано з тим, що в країнах з розвинутою економікою низька народжуваність, дітей вигодовують груддю дуже короткий проміжок часу, частіше використовуючи штучні суміші. В цих країнах значна кількість жінок приймають гормональні контрацептиви, часто безконтрольно. В країнах Азії, де висока народжуваність, кількість випадків захворювань на рак молочної залози значно менша.
     
    —  Які фактори впливають на ризик захворіти на рак молочної залози?
     
    — 90% жінок, які хворіють на рак молочної залози, — це  жінки старші 40 років. До факторів ризику відносять спадковість, часті аборти, пізнє народження дітей і недостатнє вигодовування груддю, неконтрольований прийом контрацептивів, травми молочної залози, порушення сексуального життя, паління, вживання алкоголю, недотримання принципів здорового способу життя, стреси. Підвищують ризик і супутні гінекологічні та ендокринні патології, тому що молочна залоза — гормонозалежний орган, який чутливо реагує на будь-які зміни в яєчниках, щитовидній та наднирковій залозах.
     
    — Чому так важливо своєчасно звертатися до лікаря-мамолога?
     
    — Звернення жінки до лікаря за спеціалізованою допомогою дає їй шанс і на подовження життя, і на одужання. 
    Успіх у лікуванні раку молочної залози повною мірою залежить від раннього та точного встановлення діагнозу. Багато жінок бояться візиту до мамолога, аби не почути страшний діагноз. Але це зовсім неправильно, тому що нині медицина знаходиться на досить високому рівні і успішне лікування захворювання можливе на різних його стадіях. Про це свідчать багато жінок, які побороли цю хворобу.
     
    Якщо жінка звернулася вчасно до лікаря-мамолога чи онколога, то їй за необхідності буде виконана органозберігаюча операція. Також є можливість відновлення форми та об’єму молочної залози після мастєктомії (повне видалення молочної залози) за рахунок реконструктивно-відновлювальних пластичних операцій.
     
    — Чи варто завчасно боятися, що у вас рак, якщо виявили пухлину в грудях?
     
    — Однією з найбільш розповсюджених доброякісних пухлин молочної залози є фіброаденома. Вона з’являється внаслідок порушення розвитку часточок молочної залози і проявляється як щільна рухома пухлина  повільного росту. Частіше за все фіброаденома утворюється у молодих жінок. Лікування зазвичай хірургічне, планове. В деяких  випадках можливе  консервативне лікування та спостереження.
     
    — Як проходить лікування доброякісних новоутворень молочних залоз? Як за симптоматикою диференціювати фіброаденоматоз від раку молочних залоз?
     
    — Вузлові форми фіброаденоматозу, які називають мастопатіями, — це реакція тканини молочної залози на різні гормональні порушення в організмі. Вони можуть проявлятися по-різному — як набуханням молочних залоз перед менструацією, так і утворенням щільної болісної пухлини. Призвести до виникнення цієї патології можуть захворювання щитовидної залози, яєчників, печінки, нервові стреси. 80% таких пухлин не мають ризику переродження у злоякісні. Лікування мастопатій повинно бути комплексним: починаючи від хірургічного і закінчуючи консервативним з призначенням гормонотерапії.
     
    — Чому кожна жінка має регулярно обстежувати свої молочні залози? Як проводити такий огляд?
     
    — Зараз на перший план в медицині виходить діагностика. Кожна жінка повинна навчитися самостійно проводити огляд молочних залоз з метою виявлення небажаних змін. 
     
    Самостійний огляд молочних залоз проводиться так:
    • ? огляньте груди, заклавши руки за голову. Не повинно бути ніяких бугорків чи відхилень від правильної форми;
    • ? ретельно перевірте кожну молочну залозу на наявність затвердіння.
     
    — Що повинно насторожити жінку при самостійному обстеженні молочних залоз?
     
    •  Ущільнення, яке не зникає при менструації.
    •  Зміни розміру, контуру чи форми грудей.
    •  Виділення із сосків.
    • ?Наявність в молочних залозах ущільнень.
    • ?Зміни зовнішнього вигляду шкіри грудей або сосків (запалення, почервоніння).
     
    — У яких випадках необхідна консультація лікаря-мамолога?
     
    — При виявленні будь-яких змін необхідно терміново звернутися до лікаря.
     
    Консультація лікаря-мамолога необхідна в таких випадках:
    •  При появі будь-якого відчуття дискомфорту в молочних залозах (відчуття болю, розпирання, нагрубання в молочних залозах, виділення із сосків).
    •  При захворюваннях статевих органів.
    •  При травмах молочних залоз.
    •  При порушенні функції печінки.
    •  При різних гормональних порушеннях. 
    •  При тяжких стресах.
    •  При наявності спадкової схильності.
     
    — Як часто необхідно відвідувати мамолога?
     
    — Усім жінкам треба обов’язково знати, що скринінгова мамографія проводиться після 40 років один раз на два роки, після 50 років — один раз на рік.
     
    — Як зменшити ризик розвитку раку молочних залоз?
     
    — Якщо ви слідкуватимете не тільки за станом своїх молочних залоз, але й підтримуватимете своє здоров’я в цілому — ризик захворіти на рак грудей набагато зменшиться.
     
    Так, спочатку треба позбавитися паління. Паління збільшує ризик багатьох захворювань, і, на жаль, рак є одним із них. Якщо не вдається позбутися цієї звички остаточно, то намагайтеся хоча б трохи обмежити її.
     
    Далі треба підвищити свою фізичну активність. Спортом варто займатися в будь-якому віці, вік не є протипоказанням для занять фізичною культурою, єдине, що може тут завадити, — це лінь.
     
    Позбавлення від надмірної ваги також один із етапів на шляху до успіху. Доведено, що жінки з надмірною вагою частіше хворіють на рак молочної залози.
    І, звичайно ж, намагайтеся уникати стресів. Знаходьте в житті неочікувані радощі, бо знаходить завжди той, хто шукає. Хто менше скаржиться на життя, той менше хворіє.
     
    — Що робити у випадку, коли підтверджується страшний діагноз?
     
    — В першу чергу не впадати у розпач. Якою б не була стадія захворювання — надія на одужання повинна завжди бути. Поки життя триває, за нього треба боротися. Не гайте часу, починайте лікування і дотримуйтесь рекомендацій лікаря, обмежте стреси і ні на хвилину не сумнівайтеся, що ви можете перемогти.  
     
     
    Розмову з лікарем-онкохірургом, мамологом Валерієм Валерійовичем Васецьким КЗ «Кіровоградський обласний онкологічний диспансер» вела Юлія Харченко.
     
    Нагадаємо: Як врятуватися від раку: поради головного лікаря українського центру томотерапії