Як врятуватися від раку: поради головного лікаря українського центру томотерапії

  • 26 вер. 2018 10:28
  • 3172
    • Новина Як врятуватися від раку: поради головного лікаря українського центру томотерапії Ранкове місто. Кропивницький
     
    Проблема онкології є дуже гострою для Кіровоградщини. Щороку в усій Україні і у нас рівень захворюваності зростає. Але в нашій області спостерігається найгірша статистика захворювань на злоякісну патологію. Якщо в середньому по країні онкозахворюваність становить 372 особи на 100 тис. жителів, то в Кіровоградській області - 450,3 на 100 тис. А показник смертності від раку у нас дорівнює 213 осіб на 100 тис. населення. Це дуже тривожні показники. Оскільки все більше наших знайомих хворіє на рак, виникає запитання, як врятуватися від цієї напасті? Про це ми говорили з головним лікарем Українського центру томотерапії Сергієм Одарченком. 
     
    Аби виявити онкопатологію на ранніх стадіях, Український центр томотерапії з допомогою мобільного трейлера нещодавно провів безкоштовне консультування людей у кількох районах нашої області. У цьому трейлері проводили високоякісне УЗД-обстеження, мамографію, гінекологічний огляд. У такий спосіб було обстежено близько 750 пацієнтів. Під час огляду сімейні лікарі провели анкетування кожного обстежуваного. Анкета складалася із запитань, які дозволяють запідозрити онкохворобу. Наприклад, чи були випадки раку у найближчих родичів? У результаті з'ясувалося, що близькі родичі 60% опитаних сімей хворіли на рак. А в кожного 20 пацієнта було виявлено злоякісну патологію на ранніх стадіях. Це вражаючі цифри! Чому ж така ситуація виникла саме на Кіровоградщині?
     
    Чому хворіють на рак
     
    За словами Сергія Одарченка, причин виникнення онкологічних захворювань багато, зокрема проживання на екологічно забруднених територіях. Але чітко визначити, що найбільше сприяє захворюванням на рак, важко. Це комплекс факторів, які запускають певні механізми розвитку хвороби.
     
    - Рак найчастіше виникає після травм, при генетичній схильності до онкозахворювань та внаслідок паління. Зараз доведено, що рак - це сімейна хвороба. Певні генетичні мутації передаються з покоління в покоління і в 100% випадків можуть викликати рак у нащадків. Скажімо, модулярний рак щитовидної залози. Тож наше завдання знати про це і спостерігати за такою родиною. Утворення в організмі доброякісних пухлин також становить дуже високу загрозу. Якщо їх не видалити, вони мають високу ймовірність переродитися на злоякісні пухлини. Ці фактори становлять майже стовідсоткову загрозу. Але не можна чітко сказати, коли саме виникне онкозахворювання. Звісно, частіше рак виникає у людей похилого віку. 45-50 років - це межа вікового ризику. Проте й у молодих людей трапляються випадки раку, причому в дуже агресивній формі, - констатує головний лікар.
     
    Однією з неосновних причин виникнення патології є гіподинамія. На її фоні у людини виникає ожиріння, склероз судин та інші негативні фактори, які можуть стати підґрунтям для розвитку онкопатології. Зайва вага тіла свідчить про порушення обміну речовин в організмі. А це послаблює імунітет людини, сприяє мутаціям генів. 
    Вельми небезпечним для здоров'я є тривале подразнення слизових оболонок внутрішніх органів. Так, паління призводить до раку легень, слизової оболонки рота, язика. А вживання алкоголю або гострої чи гарячої їжі може призвести до раку стравоходу, шлунка. Відомо, що червоне вино виводить радіонуклеїди, але постійне вживання алкоголю є навантаженням на підшлункову залозу. Чіткої межі щодо безпечного вживання алкогольних напоїв немає, в кожного своя норма. Вживання ж напоїв з високою концентрацією спирту призводить до хімічного опіку стравоходу та шлунка, а хронічна травма є підґрунтям виникнення онкології. 
     
    - Рак - підступна хвороба. У першій та другій стадії захворювання вона ніяк не впливає на самопочуття людини. Тому розповсюджена думка: якщо в мене нічого не болить, то не треба йти до лікарні, є хибною. Слабкість виникає тоді, коли рак запущений й пухлина досягає великих розмірів. Тобто коли починається інтоксикація організму. Люди можуть самостійно виявити в себе пухлину на шкірі, на обличчі або в молочній залозі. Однак буває, що до лікарів звертаються тільки тоді, коли пухлина вже починає розпадатися і кровить. Тому раз на рік кожна людина має пройти онкопрофогляд. Його навіть фельдшер може провести і для цього не потрібно дороговартісне медичне обстеження, - стверджує Сергій Одарченко.
     
    Під час профогляду оглядають шкірні покрови пацієнта, статеві органи, молочні залози жінок та проводять прості обстеження. Наприклад, УЗД черевної порожнини, щитовидної залози, рентген легенів, жінкам - мамографію. Дорогі обстеження: комп'ютерну томографію (КТ) та магніто-резонансну томографію (МРТ) призначають лише тоді, коли для цього є показання, тобто коли треба чітко визначити місце розташування  пухлини.
     
     
    Профілактиці онкозахворюваності має сприяти місцева влада            
     
    Керівник Українського центру томотерапії переконаний, що зменшити онкозахворюваність має комплекс заходів щодо раннього виявлення хвороби. Рак значно легше лікувати саме на ранніх стадіях розвитку хвороби. Якщо почати лікування на першій стадії, то відсоток вилікуваних хворих становить більше 90%. Лікування ж хвороби на останніх стадіях розвитку проблематичне й дуже дорого коштує і для країни, і для пацієнтів.
     
    На жаль, профілактика та раннє виявлення онкозахворюваності, яким має займатися держава та місцеві громади, поки що недостатньо розвинуті в нашій країні. Інформованість населення про онкопатологію зараз дуже низька. Наші люди дуже бояться слова рак, вони думають, що обстеження призведуть до виникнення великих фінансових проблем в родині. Але навіть четверта стадія раку не вирок, тому що кожен випадок злоякісної патології індивідуальний.
     
    За словами Одарченка, в нашій країні також не працюють державні скринінг-програми, тобто немає фінансової підтримки масового обстеження людей для виявлення онкопатології. Наприклад, відсутній мамографічний скринінг щодо обстеження жінок. Не рідше разу на два роки кожна жінка має пройти рентгенологічне обстеження молочних залоз, але це рідко хто робить. Так само відсутній повноцінний гінекологічний скринінг.
    Собівартість мобільних консультацій, які проводить Український центр томотерапії щодо раннього виявлення онкопатології, становить близько  400 грн. Відтак для місцевої громади не буде обтяжливим замовити такі консультації. Важливо, що при мобільному обстеженні людям не потрібно кудись їхати, це дуже зручно і швидко. Але одна машина мобільного обстеження - це дуже мало на всю область.
     
    - Обслуговування дороговартісного обладнання дорого коштує, в усьому світі цим займаються приватні клініки. Тому державі й місцевим органам самоврядування вигідніше купити послугу з МРТ обстежень у приватної клініки, ніж самостійно купувати та утримувати дорогий апарат. Благодійні організації вже забезпечують в Українському центрі томотерапії МРТ і КТ обстеження учасників АТО. Обласне керівництво також планує замовити у нас послугу променевої терапії. А за договором з облрадою клініка вже безкоштовно лікує дітей Кіровоградщини. Тож  державно-приватне партнерство дає вагомий позитивний результат. До речі, така співпраця успішно реалізується в Одесі та Ужгороді, - констатує Сергій Одарченко.
     
    Секрети якісного лікування
     
    Лікування кожного пацієнта має бути комбінованим і комплексним - це хірургічний метод, хіміотерапія, променева терапія, гормональна терапія, імунотерапія. При кожній конкретній локалізації пухлини використовується певна послідовність методів. Якщо говорити про хіміотерапію, існує кілька ліній хіміопрепаратів: перша, друга, третя. Лікування починається з простих засобів, поступово ускладнюючись у разі необхідності. Якщо у хворого перші стадії раку, то не потрібно застосовувати тяжку артилерію. Тоді ще можна використовувати  загальнодоступні методи та обладнання, яке має Кіровоградський обласний онкодиспансер.         
    Люди мають хибне уявлення про якість медичного обладнання. Наприклад, при обранні УЗД-обстеження найчастіше обирають те, яке є дешевшим. Однак УЗД-апарати дешевого обстеження (близько 70 грн) морально застарілі, на них лікарю дуже складно виявляти ранню патологію. Апарат же експертного класу з вартістю діагностики 110 грн дозволяє набагато точніше виявляти невеликі пухлини.
     
     
    - Перед оперативним втручанням у хворого мають чітко визначити стадію раку. Операції ефективні лише на першій стадії хвороби, іноді - на другій. Якщо ж стадія раку вища, то лікування починають з хіміо- і променевої терапії, а операцію роблять у кінці. Коли пацієнта обстежують на обладнанні невисокого класу, не завжди вдається виявити, скажімо,  метастази у печінці. Це не вина лікаря, а вина обладнання. Внаслідок цього іноді тільки під час операції з'ясовується, що операцію взагалі було недоцільно проводити. Але за операційне втручання, проведене неналежним чином, ніхто не дозволить собі брати гроші, - стверджує лікар.  
     
    Багатьох цікавить фінансова сторона лікування. Наприклад, виявити пухлину у своїх грудях може будь-яка жінка. У бюджетній клініці її мають оглянути безкоштовно. Далі лікар призначає УЗД-обстеження, яке коштує близько 70 грн. Якщо це доброякісне утворення, слід провести операцію з видалення пухлини, щоб вона не перетворилася на злоякісну. Якщо біопсія покаже, що пухлина злоякісна (вартість цього обстеження теж 70 грн), але метастази відсутні, то теж достатньо лише операційного втручання. Однак якщо є підозра на розповсюдження метастазів, потрібно проводити комп'ютерну томографію. В бюджетній клініці її проводять безкоштовно, а вартість такого обстеження у приватній клініці становить 600 грн. Лікар, який працює у бюджетному закладі, зобов'язаний надати безкоштовну допомогу. Звісно, він не проти заробити більше. Хворі, які приходять до бюджетного закладу, самі провокують лікаря, запитуючи скільки коштуватиме операція. Тоді, наприклад, кажуть, що операція коштуватиме 5 тис. грн. Але ненадання безкоштовної медичної допомоги у бюджетному закладі - це підсудна справа, бездіяльність лікаря завжди можна оскаржити.
    У приватній клініці обладнання якісніше, до того ж лікарі постійно їздять на навчання за кордон. Там існує чіткий прайс обстежень. Скажімо, одне опромінення при проведенні променевої терапії коштує 3,5 тис. грн. Кількість опромінень залежить від конкретної ситуації: комусь достатньо 10-15, а комусь потрібно 30.
     
    - Нашим пацієнтам ми проводимо всі обстеження від початку до кінця, розробляємо план лікування, який відповідає європейським стандартам. Рішення приймає консиліум лікарів. Пацієнту на великому екрані показують зміни, які сталися в його організмі. Ми наводимо всі сучасні схеми лікування від найдешевшого до найдорожчого і обговорюємо всі варіанти, які можна застосувати саме в його випадку. Потім хворий разом з родичами вирішує, яким шляхом відбуватиметься лікування. Завдяки індивідуальному підходу ми досягаємо значних  успіхів у лікуванні. Тож до нас приїжджають пацієнти з усієї України, - каже головний лікар.
     
     
    Матерал підготував сайт ДОЗОР
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині у дитячому садку отруїлося семеро дітей