Як у Кропивницькому відзначили Міжнародний день батька

  • 29 вер. 2018 10:30
  • 1206
    • Новина Як у Кропивницькому відзначили Міжнародний день батька Ранкове місто. Кропивницький
     
         День батька – щорічне свято, яке відзначається в більшості країн світу. В Україні статусу офіційного це свято не має, але воно визнане як всенародне. 18 вересня 2009 року Всеукраїнський громадський комітет з підтримки сім`ї та батьківства оголосив третю неділю вересня Днем батька.  В цей день прийнято вітати батьків із святом, а татусеві дарувати червоні троянди, які символізують любов і повагу. Якщо батько помер, на його могилу несуть парне число білих троянд. Крім того, на честь свята проводиться безліч конференцій, форумів, концертів, на яких підкреслюють важливу роль батька у розвитку сім’ї.
        
     Цього року Міжнародний день батька співпав із святом міста Кропивницького. Тому саме в цей день у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося свято, приурочене до Дня батька. Організатор свята – клуб авторської пісні та поезії «Байгород», який очолює вже більше трьох років Віктор Холявко (а духовним наставником клубу є відома кіровоградська поетеса Антоніна Корінь).
        
     На святі звучали пісні і вірші, присвячені батькам, татусям, сімейним відносинам, а також Дню нашого міста. Із святом всіх привітали Віктор Холявко, Роман Любарський, Михайло Тениченко, Ірина Щербатюк… Було переглянуто декілька цікавих презентацій, присвячених Дню батька (це авторські роботи В.Холявка та його дружини Інни).
         
    Місцеві барди підтримали ініціативу Віктора. В залі звучали пісні у виконанні М.Радкевича, П.Золотарьова, П.Семеона, С.Соколенка, А.Фоменка, В.Холявка, В.Трусіхіна, а також подружжя Орел із Новгородки (Івана Миколайовича та Таміли Миколаївни). Всі вони – батьки і добре розуміють, як важливо і як важко виховувати дітей. Їхні пісні в цей день були особливо ніжними, проникливими. У виконанні В.Холявка прозвучала авторська пісня про наше рідне місто, а також пісня «Естафета», присвячена батькам.  Віктор розповів усім і про історію створення Міжнародного дня батьків.
      
       День батька - свято, яке започаткували в США. Ініціатором була Сонора Смарт, в заміжжі – місіс Додд, яку разом з братами і сестрами (а їх всіх було шестеро) виховав батько (мати, на жаль, померла рано). Жінка подумала: несправедливо, що є День матері, але немає Дня батька, і захотіла це виправити. Міська рада підтримала її ідею, і було вирішено провести святкування в день народження батька Сонори - Вільяма Смарта – 5 червня. Проте часу на його підготовку не вистачило, і свято перенесли на 19 червня 1910 року. Так у  США  вперше провели  це свято у місті Спокан. А міжнародним День батька став у 1966 році, коли в США його визнали національним. До 2012 року у третю неділю червня це свято відзначало вже 28 країн світу. Серед них: США, Куба, Нідерланди, Канада, Туреччина,  Японія, Франція, Швейцарія та інші країни. В країнах світу День батька святкують у різний час. 3 жовтня – в Грузії, 19 березня – в Італії, Іспанії, Португалії, 8 травня – в Південній Кореї,  23 червня – в Польщі, 8 серпня – в Тайвані,  3 жовтня – в Люксембурзі, 5 грудня – в Таїланді. В Німеччині свято батька співпадає із святом Вознесіння Господня. В   Литві це свято припадає на першу неділю червня, а в Бельгії – на другу; в Австралії – на першу неділю вересня, а в Україні – на третю.
        
     Свято батьків, безперечно, з`явилося як вираз вдячності і любові, які любляча дочка присвятила своєму батькові. Цими почуттями була проникнута вся атмосфера свята, яке проходило в нашому музеї. І барди намагалися через свої пісні показати важливість сім`ї в нашому суспільстві, необхідність поважати батьків, турбуватися про них. 
        
     На святі заспівав Вадим Трусіхін, який завітав до нас із Кракова (Польща). Він виконав пісню із репертуару білоруського виконавця О.Солодухи, пісню із репертуару російського ВІА «Синяя птица», навіть пісню французькою мовою «Tombe La Neige» («Падал снег»). Всі були в захваті! А «Балада про Морозенка» і «Колискова під небом Донбаським» у виконанні Андрія Фоменка прозвучали як своєрідна дань пам’яті мужнім героям України, біль за смерть багатьох синів, батьків, дідів.
       
      Тож давайте з вами шануватимемо наших батьків і не забуватимемо про важливу роль тата в родині сприяти формуванню в українському суспільстві поваги і до Тата, і до Матері, бо саме вони – найближчі люди для кожної дитини. Шануйте їх, любіть, турбуйтеся про них! 
                                                     
    Алла Бабенко, бібліотекар НВО №32.
     
     
    Нагадаємо: Як круто їздити на "велику". На Кіровоградщині пройшов перший Європейський тиждень мобільності