На Кіровоградщині депутата від БПП застукали на вирубці лісосмуги (ФОТО)

  • 19 серп. 2018 21:15
  • 6412
    • Новина На Кіровоградщині депутата від БПП застукали на вирубці лісосмуги (ФОТО) Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Новоархангельському районі, що на Кіровоградщині, громадськість села Левківка помітила, що невідомі особи вирубують лісосмуги. Про це повідомляє секретарка Торговицької сільської ради від ВО "Свобода" Наталя Терновенко.
     
     
    "Як я провела вихідний у лісосмузі...
     
    18 серпня довелося весь день провести у лісосмузі. Ні, не на шашликах… на слідчих діях. Разом з депутатами Торговицької сільської ради та жителями села Левківка намагалася рятувати лісосмуги від незаконної вирубки. Вдалося затримати групу «чорних лісорубів» на гарячому. Від мого імені зареєстровала заяву в поліції. Вдячна працівникам Торговицького лісництва, які оперативно приїхали на допомогу та активно допомагали, а от про дії нашої поліції поки що нічого хорошого сказати не можу. Побачимо. 
     
    На фото – масштаби тотального знищення посадок (дивлячись на все це, можна залишатися байдужим?). 
    Лісосмуги – не декоративний елемент, вони висаджувалися з метою: по-перше, побороти пилові бурі (до речі, останні зафіксовані наприкінці 60-х років минулого сторіччя), по-друге, підвищити врожайність сільськогосподарських культур, а по-третє, змінити мікроклімат. Фактично завдяки захисним лісосмугам це і вдалося зробити. І вітри затримувались, і необхідна волога у ґрунтах. Тоді ж балансоутримувачами лісосмуг були колгоспи та радгоспи. І колись навіть соціалістичні змагання проводились на кращу висадку посадок. А тепер, коли жодних зусиль для їхнього покращення ми не докладаємо, та навпаки - намагаємося все знищити, не розуміючи наслідків, своїми ж руками створюємо екологічне лихо. Це, по суті, катастрофа для сільського господарства, за рахунок якого ми сьогодні й виживаємо. Наші аграрії та власники земельних ділянок залишилися сам на сам з цією бідою.
     
     
    Довідка
    • Лісосмуги затримують сніг, зберігають вологу, запобігають ерозії ґрунтів, вгамовують вітер та стримують пилові бурі.
    • На полях, які захищені лісосмугами, швидкість вітру знижується на 20-30%, вологість повітря збільшується на 35%, удвічі знижується непродуктивне випаровування вологи.
    • Врожаї на полях серед лісових смуг на 20-25% вищі, ніж на ділянках у відкритому степу.
    • Один гектар лісосмуги захищає 20-30 гектарів ріллі.
    • В умовах високої розораності земель лісосмуги є притулком для багатьох видів тварин.
    • Лісосмуги стримують рознесення вітром отрутохімікатів, якими обробляють поля.
     
     
    Шановні односельці!
     
    Пам’ятаєте стихію 1 липня 2017 року? Це вперше на своєму віку я була свідком такого масового руйнування дахів будинків! Будемо далі закривати очі на знищення лісосмуг? Хтось з вас мріє побачити торнадо на території Новоархангельського району?
     
    Останнім часом одноосібники та фермери скаржаться на зниження врожайності. Та невже? А інформація про те, що знищення лісосмуги знижує врожайність на 2-3 центнера з 1 га вам ні про що не говорить?
     
    Посушливе літо (зниження вологості повітря та грунтів) та зниження рівня води не додумаєтеся пов’язати зі знищенням лісосмуг? Мріємо про пустелю?
     
    Вам «незручно» зробити «зауваження» «чорним лісорубам», бо ви їх знаєте? (оце наше традиційне – кум, сват, брат) Або ще чуєш від вас – «та не хочеться зв’язуватися…» А втрачати стабільний дохід від паю чи іншої земельної ділянки вам зручно? Руйнування стихією будинків вас не лякає? Чи ви так піклуєтеся про добробут «чорних лісорубів»?
     
    Прокиньтеся нарешті! Телефонуйте в поліцію - 102, на урядову гарячу лінію – 1545, у Державну екологічну інспекцію України – (044) 521 20 38, повідомляйте про всі випадки вирубки, не бійтеся давати свідчення. Затримуйте машини з метрівками, самих «лісорубів», фотографуйте все і викликайте поліцію. Хто хоче долучитися до нашої оперативної групи реагування, звертайтеся до депутатів Торговицької сільської ради: Терновенко Наталії, Шевчука Сергія та Сухоярського Володимира. Їм же повідомляйте про осіб, які займаються незаконною вирубкою та про місця вирубки. 
    При повній бездіяльності правоохоронних органів та байдужості влади тільки громада зможе разом зупинити знищення лісосмуг!" - йдеться у повідомленні.
     
     
     
    Детальніше про те, кого застали за незаконною вирубкою лісосмуг.
     
    Керує незаконною масовою вирубкою і возить цілі бригади, працю яких оплачує ця особа, -  
     
    Сергій Валер’янович Панкратій – депутат Новоархангельської районної ради.
    16.10.1965 року народження, громадянин України, освіта вища, член партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ», приватний підприємець, місце проживання: селище Новоархангельськ, Новоархангельський р-н, Кіровоградська обл.
     
    Входить до складу постійної депутатської комісії з питань діяльності ради, депутатської етики, регламенту, законності, діяльності об`єднань громадян, адміністративно-територіального устрою.
     
    "Працював" у лісосмузі сам Сергій Панкратій та ще чотири «працівники» з пилками. 
     
    Заяву в поліцію написала депутатка Наталя Терновенко, крім неї були присутні ще два депутати Торговицької сільської ради, член виконкому Торговицької сільської ради та жителі села Левківка. Згодом, після приїзду слідчого з помічником, до них долучилися працівники Торговицького лісництва (заступник лісничого та Нерубайський лісник).  Фермерам та жителям Левківки вже урвався терпець. ЗІЛ цього добродія може за день робити по 3-4 ходки (до верху загружений деревом). Як зазначає Наталя Терновенко: "Таке враження, що поліція прикриває цього «депутата», і не тільки поліція. Лісосмуги знищуються шаленими темпами. Буквально за 30 хвилин було напиляно до 10 складометрів дерева (метрівки)".
     
    Як повідомила свободівка, працівники поліції склали протокол і провели слідчі дії, заміряли і порахували пеньки.
     

     

    Нагадаємо: Проблема прориву водної мережі на вулиці Михайлівська вирішено, наслідки аварії ліквідовуються