Вода з громадських криниць Кіровоградської області не відповідає нормативам

  • 10 серп. 2018 12:58
  • 879
    • Новина Вода з громадських криниць Кіровоградської області не відповідає нормативам Ранкове місто. Кропивницький
     
    Як зазначають на сайті Кіровоградської обласної державної адміністрації, в 77 % досліджених проб питної води з громадських криниць в першому півріччі 2018 року перевищений вміст нітратів. Про це повідомляє обласний лабораторний центр МОЗ України.
     
    За 6 місяців 2018 року фахівці центру провели дослідження 223 проб питної води із громадських колодязів. З них не відповідала нормативам на вміст нітратів 171 проба (77%).
     
    Згідно з результатами лабораторних досліджень, вода в громадських криницях 100% не відповідала за вмістом нітратів у Благовіщенському, Вільшанському, Новомиргородському, Новоукраїнському, Бобринецькому, Компаніївському, Долинському та Знам’янському районах. В 92 % в Кіровоградському районі, в 83% в Новоархангельському районі, в 76 % в Гайворонському районі, в 67% в Петрівському районі, в 53% в Олександрійському районі, в 50% в Олександрівському та Онуфріївському районах, в 38% в Голованівському районі.
     
    Вживати воду, забруднену нітратами, особливо небезпечно дітям до 1 року – адже це призводить до виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії. Останній летальний випадок від цього захворювання в Кіровоградській області був в Новоархангельському районі у дитини до року.
     
    З питань профілактики водно-нітратної метгемоглобінемії з вагітними, батьками та родичами новонароджених проводиться санітарно-освітня робота та видаються пам’ятки про небезпеку використання не дослідженої на вміст нітратів води з джерел нецентралізованого водопостачання для питних потреб і приготування харчування дітям до 3-х років.
     
    При невідповідності питної води на вміст нітратів інформація направляється до органів місцевої влади й самоврядування та територіальних управлінь Держпродспоживслужби (згідно з Регламентом взаємодії) для оперативного реагування відповідно до чинного законодавства.
     
     
    Нагадаємо: На Кіровоградщині не допустили до реалізації майже п’ять тонн неякісних продуктів