На Кіровоградщині не допустили до реалізації майже п’ять тонн неякісних продуктів

  • 7 серп. 2018 16:38
  • 908
    • Новина На Кіровоградщині не допустили до реалізації майже п’ять тонн неякісних продуктів Ранкове місто. Кропивницький
     
    За перше півріччя 2018 року працівники державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби на агропродовольчих ринках області провели 364870 досліджень харчових продуктів та видали 177340 експертних висновків, які підтверджують їх якість.
     
    За результатами проведених досліджень вилучено з продажу і направлено на утилізацію 4816 кг харчових продуктів, а саме: 43 кг субпродуктів великої рогатої худоби, 463 кг субпродуктів свиней, 130 кг м’яса свинини, 111 кг риби і рибопродуктів, 2191 кг молока і молокопродуктів, 1878 кг продукції рослинного походження.
     
    За порушення ветеринарно-санітарних правил торгівлі на ринках області завідуючими державними лабораторіями ветсанекспертизи Держпродспоживслужби притягнуто до адміністративної відповідальності 101 особу, до яких застосовано штрафні санкції в сумі 6171 гривня.
     
    Нині в області функціонують 39 агропродовольчих ринків, на яких реалізується продукція тваринного і рослинного походження. Державний ветеринарно-санітарний контроль за нею здійснюють 37 державних лабораторій. Адміністрація ринку не має права надавати місця на торгівлю харчовими продуктами без експертних висновків, що підтверджують їх якість, а фахівець державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби несе відповідальність за якість продукції, на яку видано експертний висновок. Продукти, які реалізуються в місцях стихійної торгівлі, ніхто не перевіряє, не вилучає з продажу і не застосовує стосовно їх продавців заходів адміністративного впливу.
     
    Особливої актуальності означена тема набуває в контексті ймовірності поширення вірусу африканської чуми свиней, яка реєструється в сусідніх областях. Адже м’ясна продукція, яка реалізується на стихійних ринках, перебуває поза ветеринарно-санітарним контролем. Тож, купуючи м'ясо невідомого походження, яке, можливо, вивезене з неблагополучних по АЧС пунктів, громадяни будуть лише сприяти її поширенню в області.
     
    Держпродспоживслужба області застерігає: харчові продукти рослинного і тваринного походження, які реалізуються на стихійних ринках, законодавчо визначені як завідомо небезпечні і не придатні до споживання людини.
     
    За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в області
     
     
    Нагадаємо: Незабаром на Кіровоградщині зацвіте амброзія