Європарламент: Росія має звільнити Олега Сенцова та всіх інших незаконно ув’язнених громадян України

  • 15 черв. 2018 14:28
  • 839
    • Новина Європарламент: Росія має звільнити Олега Сенцова та всіх інших незаконно ув’язнених громадян України Ранкове місто. Кропивницький
     
    Учора в Росії під егідою ФІФА розпочався Чемпіонат світу з футболу. У цей самий день Європейський Парламент ухвалив резолюцію, в якій закликає Росію дотримуватися своїх внутрішніх та міжнародних зобов’язань та ґарантувати повагу до прав людини, зокрема свободи вираження поглядів та свободи зібрань. Європарламент критикує російський закон про “іноземних агентів” , за яким недержавні організації та закордонні медіа, які отримують фінансування з-за кордону, опинилися під вкрай прискіпливим контролем з боку влади.
     
    Євродепутати вимагають, щоб російська влада негайно та без будь-яких додаткових умов звільнила українського кінорежисера Олега Сенцова та понад 70 громадян України, які незаконно ув’язнені в Росії та на Кримському півострові.
     
    Вони також засуджують порушення міжнародного права з боку Росії в окупованому Криму, зокрема здійснення російського законодавства, потужну мілітаризацію півострова та масові і систематичні порушення прав людини. Євродепутати нагадують Росії, що, як окупаційна влада, вона має зобов’язання захищати кримських громадян від свавільних судових чи адміністративних дій; вона також має забезпечити повагу до прав цих громадян.
     
    Резолюція також закликає держави-члени ЄС зберігати твердість та єдність у дотриманні погоджених ними санкцій проти Росії, а також продовжити дію цих санкцій.
     
    «За» резолюцію проголосували 485 депутатів Європарламенту; проти – 76; утрималися 66 депутатів.
     
    Європейський Союз складається з 28 держав-членів та їхніх  народів. Це унікальне політичне та економічне партнерство, засноване на цінностях поваги до людської гідності, свободи, рівності, верховенства права і прав людини. Понад п’ятдесят років нам знадобилось для створення зони миру, демократії, стабільності і процвітання на нашому континенті. Водночас нам вдалось зберегти культурне розмаїття, толерантність і свободу особистості. ЄС налаштований поділитись своїми цінностями та досягненнями з країнами-сусідами ЄС, їх народами, та з народами з-поза їхніх меж.
     
     
    Нагадаємо: Безпрецедентна допомога Євросоюзу Україні: кошти є, але робити треба самим