Рубрика "Запитай у сусіда". Як поляки сплачують за комуналку?

  • 6 квіт. 2018 17:09
  • 908
    • Новина Рубрика «Запитай у сусіда». Як поляки сплачують за комуналку? Ранкове місто. Кропивницький
     
    Цікаво, а як наші сусіди–поляки вирішують свої комунальні питання? Чи вистачає їм коштів?
     
    Семен Дмитренко, селище Власівка.
     
     
    На запитання нашого читача відповідає киянка Наталя Апокіна, яка переїхала з родиною до Польщі. 
     
    — У Польщі певна частина житлового фонду знаходиться у власності місцевої влади, — зазначає Наталя. — До цього в Польщі існували такі ж структури, як і наші ЖЕКи. Але ми переїхали сюди вже після реформи житлово–комунального господарства. Коли в салоні, де я працюю, зіпсувався лічильник, я заплатила гроші електрику і він його полагодив. А вдома (живемо в закритому містечку) таку ж проблему вирішив охоронець! Дуже люб’язно допоміг, включивши пробки, які вибило. В оплату комунальних послуг закладені гроші, які автоматично перераховуються для всіх сервісних служб.
     
    Ще був випадок, коли в нашому будинку відключили воду. Ремонт проводили без оплати! За кілька днів до відключень повісили оголошення, розіслали по електронній пошті листи мешканцям, щоб запаслися водою. Практично ніяких незручностей ми не відчули.
    Подруга розповідала, що якщо в квартирі зламався водопровідний кран або, наприклад, прорвало трубу центрального опалення, то дзвониш в адміністрацію, і вам безкоштовно все ремонтують.
     
    Зі світлом і газом трохи інакше. Тут кожні два місяці виставляють рахунки за користування, і якщо станеться якась поломка, то додадуть ціну за ремонт в рахунок споживача.
     
    Людмила Макей
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).
     
     
    Нагадаємо: "Запитай у сусіда" - як в країнах ЄС ставляться до українців