"Запитай у сусіда" - як в країнах ЄС ставляться до українців

  • 17 лют. 2018 18:30
  • 1701
    • Новина «Запитай у сусіда» - як в країнах ЄС ставляться до українців Ранкове місто. Кропивницький
    Рубрика «Запитай у сусіда»
     
    Шановні читачі, ви маєте можливість поставити запитання експертам, які живуть у країнах ЄС. Запитуйте про все, що вас цікавить: про вирішення комунальних питань та охорону здоров’я, про відпочинок та пенсійне забезпечення тощо. Сьогодні на запитання Вікторії Князєвої відповідає громадський радник комісії болгарського парламенту, голова фонду екології, спорту і здоров'я, спілки захисту природи Болгарії Веселин Сотиров.  
     
    - Останнім часом багато українців кинулося в Європу в пошуках роботи. В тому числі багато наших співвітчизників потрапили за робочими візами до Болгарії. Як ставляться до українців болгари? І чи не настане точка неповернення, коли в Україні працювати вже буде нікому?
     
     
    - У Болгарії до українців ставляться дуже дружелюбно, це для нас ніби брати. Нитка, що зв'язує наші народи, ніколи не перерветься. Мені відомо, що на відповідальні посади, що передбачають знання, умінь і точності, шукають, в першу чергу, українців. Болгари цінують українських фахівців. Я вже чотири скликання є членом громадської ради болгарського парламенту, мій напрямок – болгари за кордоном. До мене часто звертаються і власники підприємств, і представники інших організацій, де потрібні співробітники. Мені завжди кажуть: «Нам потрібні люди з України». Це свідчить про те, як високо цінуються українські фахівці. Це хороші, доброзичливі люди, які змогли інтегруватися в наше суспільство.
     
    Звичайно, багато хто вважає, що від'їзд кваліфікованих фахівців з країни – це погано. Але моя думка: не варто засмучуватися. Це не повинно вас лякати. Це світова тенденція, яка зачіпає і країни Євросоюзу. У нас одна третина населення вже живе і працює за кордоном. Наприклад, мої сестра та племінники живуть у Франції, в Англії. Але нічого страшного в цьому немає.
     
    У цій ситуації є особливе відчуття, що велике бачиться на відстані. Коли їдеш, починаєш розуміти, яка в тебе батьківщина, відчуваєш ностальгію до країни, яку раніше критикував.  
    Я знаю, що рано чи пізно болгари, які виїхали, повернуться назад в країну і привезуть із собою новий досвід. Так само й українці. Ви ж хочете змінюватися? Ми теж хочемо змінюватися. Але, перш ніж щось міняти, потрібно спочатку подивитися і навчитися в інших людей, які живуть краще за нас. Упевнений, що незабаром так само добре житимемо і всі ми.
     
    Матеріали публікуються в рамках проекту «Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа». Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).