Катерина Шамардіна - про жіноче міжфракційне об’єднання, ґендерну рівність та права жінок

  • 6 квіт. 2018 14:31
  • 2418
    • Новина Катерина Шамардіна - про жіноче міжфракційне об’єднання, ґендерну рівність та права жінок Ранкове місто. Кропивницький
     
    Минулого тижня під час засідання топонімічної комісії розглядалося питання про встановлення меморіальної дошки на честь меценатки Ганни Дмитрян на будівлі колишньої міської лікарні №2 імені святої Анни (нині там діє гемодіалізний центр). Члени комісії розглянули та підтримали відповідне звернення депутатки міської ради Кропивницького Катерини Шамардіної. Невдовзі планується встановлення дошки.
     
    — До мене звернулись представниці організації «Дія» з ініціативою встановити меморіальну дошку видатній меценатці, — каже пані Катерина. —  Разом ми спрямували ініціативу до управління культури та просуваємо її. Встановлення дошки планується на будівлі лікарні, назву якої на сесії я відстоювала та наполягала, щоб юридично цей заклад продовжував носити ім’я Святої Анни. Ганна Дмитрян побудувала цю лікарню за свій кошт на початку минулого століття. Несправедливо було б стерти з цього закладу причетність відомої меценатки… Я бачу сенс встановити відповідну табличку за міські кошти. Ця жінка багато зробила для обласного центру.
     
    Катерина Шамардіна розповіла про питання рівності чоловіків та жінок у міській раді. Вже тривалий час в міському парламенті існує міжфракційне жіноче об’єднання. За словами депутатки, основна мета його створення — відстоювання ґендерної рівності, сімейних цінностей, соціальних та інших аспектів сучасного життя.
     
    — До нас звернулася ґендерна експертка Любов Лук’янцева та запропонувала ідею створення такого об’єднання. В цьому ми бачили лише плюси. На початку більше порушували соціальних питань, які стосувались освіти, проблем виховання дітей. Після купи тренінгів, форумів та семінарів почали більш активно відстоювати рівні можливості для чоловіків та жінок. Підготували звернення до Верховної Ради про підтримку Стамбульської конвенції; провели круглий стіл, що стосується насильства в сім’ї. Ми заговорили про ті теми, які раніше майже взагалі не обговорювались… Організували міжфракційне об’єднання жінок у міській раді. Добилися, щоб там був відповідальний за ґендерну політику, ці обов’язки зараз виконує заступниця міського голови Наталія Дзюба. Якщо в стінах міської ради буде ґендерна дискримінація, вона на неї реагуватиме й повідомлятиме про це міському голові або вживатиме необхідних заходів, — розповіла Катерина Шамардіна.
    За спостереженнями депутатки, в міській раді Кропивницького жінки працюють на рівні з чоловіками.
     
    — Нас жінок–депутаток мало (5 із 42), але представниці міського парламенту активно виступають, одна жінка працює як два чоловіки–депутати. Ґендерної дискримінації в нашій міській раді я не помічала. Думаю, з цим проблем немає. Зараз ми працюємо над створенням програми з ґендерної рівності. До роботи над нею залучаємо місцевих ґендерних експерток, — розповідає Катерина Шамардіна. — В нашому об’єднанні лише жінки, але ми не проти, щоб долучалися і чоловіки. Не всі розуміють, що ґендерна рівність — це не лише рівні права жінок, але й чоловіків, бо багато дискримінаційних питань стосуються і їх.
     
    Депутатка наголосила, що у прийнятті важливих рішень, особливо в парламенті, жінки мають бути представлені у рівному з чоловіками чисельному складі.
     
    — Навіть доведено: коли жінки є в політиці, то є позитивний вплив на економіку міста чи країни. Якщо всі члени суспільства працюють і права кожного дотримуються в умовах ґендерної рівності, то суспільство від цього тільки виграє. В країнах Європи чоловік може піти в декретну відпустку так само, як і жінка, зовсім не страждаючи від стереотипів, — завершила Катерина Шамардіна. — Зараз потрібно виховувати молодь та навчати її по–новому мислити. Після цього на зміну минулого покоління прийде нове, де не буде ґендерних стереотипів.
     
    Дмитро Семенюк   
     
    Нагадаємо: У Кропивницькому ініціюють встановлення барельєфу Ганні Дмитрян