В НБУ пояснили, що буде наступного року з курсом американського долара в Україні (ВІДЕО)

  • 19 груд. 2017 09:09
  • 1015
  •  
    Різкого зростання курсу американського долару, який відбувався наприкінці минулого тижня, в Україні не буде. Про це розповів заступник голови НБУ Роман Борисенко під час зустрічі з регіональними журналістами, організованої Українським кризовим медіацентром у Києві 14 – 15 грудня. 
     
    - З метою уникнення маніпулювань ми офіційно прогнозований курс долара не повідомляємо. Проте, як відомо, в проекті Державного бюджету 2018 року вказаний очікуваний курс – 30 гривень за долар. Чи втримається він? Я думаю, що на ринку в нас достатньо валюти. Але значного обігу на сьогодні не буде.
     
    Перед новорічними святами люди дістають свої збереження й намагаються продати, щоб купити якісь товари. Думаю, що вже наступного року ситуація буде дещо інша. Буде більше валюти на ринку для того, щоб ситуація заспокоїлась. Обсяг резервів на Нацбанку сьогодні досяг історичного максимуму.  
     
    У той же час в НБУ повідомили, що протягом останніх двох місяців темпи споживчої інфляції знижувалися, проте повільніше, ніж прогнозував Національний банк. У листопаді 2017 року вона становила 13.6% річних. 
     
    Відхилення інфляції від прогнозу пояснюється вищими, ніж очікувалося, темпами базової інфляції через підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту. Також відхиленню сприяли вищі за прогноз темпи зростання цін на сирі продовольчі товари та паливо. 
     
    До уповільнення загальної інфляції насамперед призвело вичерпання дії факторів, які спричинили стрімке здорожчання у середині року сирих продовольчих товарів, зокрема, молока, м'яса та овочів.
     
    Водночас прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки як результат підвищення цін на відповідні сирі продукти у попередні місяці. Також збільшилися темпи зростання вартості ринкових послуг під впливом підвищення виробничих витрат та пожвавлення споживчого попиту.
     
    Відтак базова інфляція в листопаді прискорилася до 8.6%, відображаючи посилення фундаментального тиску на споживчі ціни.
     
    Ціни на паливо також зросли внаслідок підвищення світових цін на нафту та послаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро).
     
    Недостатньо швидке зниження інфляції свідчить, що на кінець 2017 року інфляція більш суттєво відхилиться від цільового рівня, ніж припускалося раніше.
     
    Нагадаємо, найближчим часом Нацбанк планує вивести з обігу дрібні монети номіналом 1,2,5 та 25 копійок.