Чи покарають дівчат за вирвану декоративну капусту біля міськради Кропивницького?

  • 1 вер. 2017 18:15
  • 1882
    • Новина Чи покарають дівчат за вирвану декоративну капусту біля міськради Кропивницького? Ранкове місто. Кропивницький
    Висадження, піклування та вандалізм. Покарають чи ні? 
    (Історія вандалізму біля міської ради Кропивницького)
     
    Вартість рослини, зірваної на головній клумбі Кропивницького, становить 10 гривень 27 копійок. Це лише її собівартість. Догляд однієї одиниці (з розрахунку вартості догляду за всією клумбою) з травня до моменту її пошкодження становить 46 гривень 45 копійок (полив, просапка та інший догляд). Утримання 780 рослин — 36 тис. 238 гривень (окрім поливу сюди входить заробітна плата працівникам, адмінвитрати тощо). 
     
    Відповідно вартість зірваної два тижні тому двома жінками рослини становить 56 гривень 72 копійки. Це невеликі гроші. Такої думки дотримуються багато користувачів соцмереж, які коментують випадок наступним чином: “Тю, то прям милицию из–за такого вызывать, еще посадите их за это. Убийц повыпускали, посажаем детей”. Більшість коментарів цієї події стосуються переважно притягнення осіб до відповідальності: “Ну правильно. Заступитесь за них, бедненьких. Воно ж мале, дурне. А из них потом вырастет взрослое быдло. Наказать надо и их, и родителей. Да так, чтобы и внукам своим рассказали, что так поступать нельзя. Дети — это  будущее страны, и любовь к родине начинается с малого”, “Все починається з малого. Зухвалість вражає. Звісно, штраф. І насадити в місті квітів разом з батьками, якщо не навчили не красти”. 
    Думка комунальників, які щодня займаються доглядом рослин, інша. Пані Світлані доводиться щоранку протягом року разом зі своїми колегами доглядати за живою прикрасою, починаючи з травня. Подумати ніхто не міг, що завершиться цикл існування рослини від рук вандалів. 
    — Ми її щоранку обсапуємо і обсмикуємо підсохле листя. Потім її крадуть. Шкода її, бо ця капуста дуже гарна. Ту рослину, яка була викрадена, ми посадили на місце, але вона не прийнялась, тому її довелося викопати. Це просто варварство! Немає поваги до нашої праці. Там висмикнули, там поламали, там вкрали. Після такого опускаються руки. Бажання щось висаджувати пропадає… На мою думку, цих дівчат (які вирвали рослину з клумби) потрібно до нас на деякий час запросити. Хай повисаджують квіти і зрозуміють, як це тяжко. Хай висадять квітку на місце, — вважає озеленювач дільниці №2 КП “Благоустрій” Світлана Шепета.
    Як зазначила озеленювач, доглядають за рослинами головної клумби з 5–6 ранку. Спочатку її поливають, а з 7 до 8 ранку вона з колегами проводить планові роботи по благоустрою клумби.
    Публікація матеріалу про жінок, які вирвали декоративну капусту з квітника біля міської ради та втекли, спричинила не–абиякий резонанс. Пояснити свою версію жінки погодились самі. Своєї вини у вчинку вони не бачать та пояснюють, що рослина вже була зірвана і з нею хотіли сфотографуватися. 
    — Рослина лежала. Ми її не рвали. Втекли (в сквері), бо злякалися невідомого нам чоловіка, який знімав нас на відео. Всім моїм знайомим пересилають цей матеріал. Він розповсюджується просто всюди. Нам навіть погрожують, — скаржиться одна з «героїнь» цієї історії. 
    Під час розмови з молодими жінками відповідь на запитання: «Для чого рослину, яка є власністю міської ради, було запаковано до пакету вже на території центрального скверу?» ми не отримали. Основна теза зустрічі з представником ЗМІ, який зняв інцидент на фото й відео, — “Навіщо через цю рослину ви роздули «кіпіш» на весь інтернет? Давайте думати тепер, як робити спростування”.
    Станом на сьогодні керівництвом КП “Благоустрій” написана заява до поліції. Крапку в цьому питанні мають поставити правоохоронці. За інформацією керівника сектору зв’язків з громадськістю ГУНП в Кіровоградській області Віталіни Бевзенко, інформацію за цим фактом внесли до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст. 185 ККУ (крадіжка). Поліцейські встановлюють всі подробиці події.
     Нагадаємо, 10 серпня наш журналіст помітив, як двоє дівчат запаковують зірвану біля міської ради рослину до пакета. Факт ймовірного правопорушення він зафіксував на відео. Під час зйомки дівчата лишили рослину та втекли. На місце була викликана поліція.
     
    Дмитро Семенюк
    Нагадаємо, 10 серпня біля міськради Кропивницького була викрадена декоративна капуста