Кропивницький храм передано в оренду Православній Церкві України за 1 гривню

  • 29 трав. 2023 09:12
  • 576
    • Новина Кропивницький храм передано в оренду Православній Церкві України за 1 гривню Ранкове місто. Кропивницький
     
    Храм Успіння Пресвятої Богородиці у Кропивницькому передано в оренду Православній Церкві України, сповіщає Кропивницька міська рада.
     
    Кропивницька міська рада погодила передачу в оренду храмової споруди у Кропивницькому, яка належить до комунальної власності, для забезпечення проведення релігійних обрядів та церемоній на пільгових умовах без проведення аукціону з орендною платою 1 гривня в рік, на 5 років, релігійній організації «Управління Кропивницької єпархії Православної Церкви України».
     
    Відповідне рішення депутатський корпус прийняв під час тринадцятого засідання дев'ятої сесії 26 травня.
     
    Як повідомила начальниця управління комунальної власності міської ради Алла Паламаренко, комплекс будівель загальною площею 358,4 м2 за адресою вул. Авіаційна, 63-а,  був безоплатно прийнятий в комунальну власність рішенням Кропивницької міської ради від 4 травня 2023 року. 
    - Право комунальної власності на комплекс будівель зареєстровано в Державному реєстрі речових прав. Інші речові права на дане нерухоме майно в Державному реєстрі речових прав відсутні, - наголосила Алла Паламаренко. - До управління комунальної власності звернулася Релігійна організація «Управління Кропивницької єпархії Православної Церкви України» із заявою про віднесення об’єкту до переліку Другого типу та  передачі його їй в оренду на 5 років на пільгових умовах без проведення аукціону.
    Православна Церква України у 2018 році отримала Томос про автокефалію, який надав їй статус повноправної і самоврядної адміністративної частини єдиної Вселенської православної церкви без посередництва інших Помісних церков.
    - Релігійні громадами Православної Церкви України на території Кропивницької громади мають два типових храми, третій храм перебуває у стадії будівництва та два пристосованих невеликих приміщення, - відзначила Алла Паламаренко. -  Двох типових храмів замало для участі вірян у богослужіннях. Кількість людей, які цього року відвідали, наприклад Свято-Володимирський храм ПЦУ, на Вербну неділю та Великдень, була надзвичайно великою, черга людей вишикувалась вдовж вулиці Арсенія Тарковського з обох боків. Автомобільний рух був перекритий. Враховуючи ситуацію у державі, можна передбачити, що кількість віруючих буде збільшуватись, а кількість храмів у Кропивницькому не задовольняє потреби віруючих даної конфесії.
    Храм Успіння Пресвятої Богородиці побудований у православному архітектурному стилі за православними канонами та традиціями. Тому логічним є те, що звершувати богослужіння в даному храмі має саме Православна Церква України, яка звернулася із заявою щодо оренди цього храму у встановлений законодавством спосіб.
     
    Управлінню комунальної власності Кропивницька міська рада доручила укласти договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до комунальної власності, згідно з прийнятим рішенням, з правом його продовження відповідно до вимог чинного законодавства України