З 1 вересня українська церква змінює календар відзначання свят

  • 26 трав. 2023 14:57
  • 542
    • Новина З 1 вересня українська церква змінює календар відзначання свят Ранкове місто. Кропивницький

    Про наміри перевести ПЦУ на новоюліанський календар глава ПЦУ Епіфаній сповіщав ще 6 січня. Днями відбулося засідання Архієрейського собору, на якому переважною більшістю голосів було ухвалене подібне рішення.

    Залишилася лише одна формальність – позитивне рішення помісного собору церкви, яке має відбутися 27 липня 2023 року. Перехід відбудеться з 1 вересня 2023 року. Тож українська церква тепер відзначатиме церковні свята, здвинувши колишній графік на 13 днів. Якщо раніше у нас визначали польські (католицькі) й українські (православні) свята. То тепер будемо розділяти їх на українські і московські.

    За новим церковним календарем День Святого Миколая зсувається на 6 грудня, Різдво – на 25-те, Водохреща – на 6 січня, Покрова – на 1 жовтня. До останнього свята прив’язаний День захисників і захисниць України. Тож, напевно, доведеться корегувати й світський календар. День української державності було визначено на 28 липня до Дня пам’яті св.князя Володимира. Тепер доведеться зсувати у часі й це офіційне свято.

    Зміни не торкнуться відзначення Великодня і залежних від нього Вознесіння та Трійці. А от Благовіщення, всі три Спаса й решта сталих свят змістяться зі своїх звичних дат.

    У ПЦУ запевнили: ніхто не заборонятиме парафіям проводити богослужіння за григоріанським календарем. Зміни відбуватимуться поступово. Тож тепер до Нового й Старого року додадуться ще й Нове і Старе Різдво та решта важливих церковних свят.

    Зміщення церковних свят майже на 2 тижні допоможе ввести дати у відповідність до астрономічного календаря. Не минуло й 100 років, як Україна вирішила доєднатися до Новоюліанського календаря, створеного на чітких наукових розрахунках. Саме такий нині залучений у десяти православних церквах. Тож ПЦУ стане одинадцятою за ліком.