Чим ф’ючерсна торгівля відрізняється від спотової? Які типи ордерів існують та як вони працюють?

  • 25 трав. 2023 10:45
  • 693
    • Новина Чим ф’ючерсна торгівля відрізняється від спотової? Які типи ордерів існують та як вони працюють? Ранкове місто. Кропивницький

    Незважаючи на те, що торгівля ф'ючерсами існує вже багато років, в рамках криптоспільноти вона почала використовуватися відносно недавно - наприкінці 2017 року. З того часу різні види бірж запустили торгівлю ф'ючерсами для своїх користувачів. Це новий та досить популярний спосіб торгівлі на крипторинку, який дозволяє отримувати спекулятивний прибуток на криптовалютах, навіть не володіючи ними.

    Суть ф’ючерсної торгівлі

    Ф'ючерсна торгівля - це тип спекуляції без фактичного володіння криптовалютою, але з фактичним одержанням прибутку (або збитку) на коливаннях майбутньої ціни. При цьому сам ф'ючерс це контракт на придбання будь-якого активу в майбутньому за зафіксованою на момент укладання угоди ціною.

    Сам процес торгівлі не відрізняється від спотового трейдингу: трейдери роблять прогнози щодо розвитку ціни, відкривають і закривають ордери, фіксують прибуток або збиток. Однак насправді, ф'ючерсна торгівля дуже відрізняється від спотової, оскільки за нею немає реального активу, а є лише припущення про те, якою буде його ціна в майбутньому. «Приблизний» характер торгівлі робить трейдинг ф'ючерсами більш легким та динамічним, дозволяє торгувати з великим кредитним плечем.

    Для чого використовуються ф’ючерсні контракти?

    Ф'ючерсні контракти на криптовалюту використовуються для двох цілей:

    1. Отримання спекулятивного прибутку від гри на різниці вартості. Наприклад, трейдер купує ф'ючерс на ETH, сподіваючись на те, що надалі його котирування підуть вгору. Якщо його прогнози виявляться вірними, він зможе отримати вигоду з різниці в ціні.
    2. Хеджування ризиків. У цьому випадку можна реалізувати кілька сценаріїв мінімізації ризиків. Наприклад, майнер, побоюючись того, що вартість монети, яку він видобуває, різко знизиться в майбутньому, може захистити свій заробіток, відкривши ф'ючерс на її продаж за поточною ціною. Або трейдер може відкрити дві позиції у протилежному напрямку, тим самим мінімізуючи свої ризики та втрати на випадок, якщо його прогнози виявляться невірними.

    Стратегія хеджування допомагає інвесторам захистити свій капітал від потенційно несприятливих змін котирувань на базовий актив. Наприклад, якщо інвестор володіє ВТС і очікує зниження його котирувань, але не хоче позбавлятися активу, він може відкрити шорт позицію і тоді прибуток від ф'ючерсу перекриє просідання вартості ВТС.

    Спекулянти ж отримують прибуток з біржових коливань. У цій стратегії все дуже просто - треба купити дешевше, продати дорожче. Головне вміти передбачати зміну поточної ситуації на ринку, використовуючи методи та інструменти аналізу. Досвідчені трейдери часто поєднують спекулятивні дії зі стратегією хеджування, відкриваючи позиції в різні напрямки.

    Чим відрізняється ф’ючерсна торгівля від спотової?

    Процес фактичної купівлі та продажу віртуальної валюти, таких як ETH або BTC, називається спотовою торгівлею. Це означає, що трейдери напряму обмінюють криптовалюту, купуючи її та продаючи. Спотові біржі виступають посередниками для користувачів, які хочуть здійснювати торгові операції на їх платформі. Коли попит та пропозиція збігаються, виконується обмін. 

    Розуміння ключових відмінностей між спотовою та ф'ючерсною торгівлею має вирішальне значення для отримання максимально прибутку. Розглянемо деякі ключові відмінності між спотовим та ф'ючерсним типом ринків:

    • «Кредитне плече». Торгівля ф'ючерсами відрізняється високою ефективністю завдяки використанню позикового капіталу (плеча), який надає біржа. При використанні кредитного плеча ви збільшуєте ваш торговельний капітал у 2,10 або навіть 100 разів. У спотовій торгівлі, навпаки, не використовується кредитне плече. Основною метою ф'ючерсних інструментів є підтримання балансу між покупцями та продавцями без будь-яких обмежень на розмір капіталу, яким можна спекулювати.
    • Ліквідність. Ринки ф'ючерсів на криптовалюту вирізняються високою ліквідністю. Їхній щомісячний обсяг торгів обчислюється трильйонами доларів. Оборот на ринку ф'ючерсів на BTC, наприклад, становить 2 трильйони доларів США. Високий рівень ліквідності покращує процес визначення ціни, дозволяючи трейдерам швидко здійснювати угоди на ринку.
    • Гнучкість при розміщенні довгих чи коротких позицій. Якщо ви утримуєте активи після покупки на спотовому ринку, то згодом зможете заробити на прирості капіталу за рахунок зростання вартості криптовалюти. Ф'ючерси, у свою чергу, дозволяють заробити на короткострокових змінах ціни. Навіть якщо ціна на BTC впаде, ви можете заробити на цьому, відкривши угоду на зниження. Ф'ючерсні контракти можуть стати захистом від несподіваних змін на ринку та сильної волатильності, що робить їх ідеальним інструментом для майнерів та інвесторів, які віддають перевагу довгостроковим інвестиціям. 
    • Ціни на ф'ючерсному та на спотовому ринках. Ціни на криптовалюту формуються на основі попиту та пропозиції, що визначаються покупцями та продавцями. Ціна на спотовому ринку є основною для всіх транзакцій. Ф'ючерсна ж ціна складається з основної спотової ціни плюс премії з ф'ючерсу. Премія з ф'ючерсів може бути позитивною чи негативною. Позитивна премія свідчить про те, що ціна ф'ючерсу вища за спотову ціну; і навпаки. Зміна балансу попиту та пропозиції може призвести до зміни премії на ф'ючерс.

    Спотова торгівля криптовалютою чудово підходить для новачків. Торгівля крипто-ф'ючерсами, навпаки, вимагає глибоких знань і навичок управління ризиками. Тільки в цьому разі можна уникнути значних втрат. Новачкам, які бажають спробувати свої сили на ринку ф’ючерсів, для початку потрібно розібратися з тим, що таке ордер, які типи ордерів існують, і за яких умов вони використовуються. 

    Що таке ордер на криптобіржі?

    Угоди на криптовалютній біржі проходять за простим принципом: ви виставляєте заявку на купівлю або продаж певного активу, і якщо з’являється зустрічна пропозиція, угода успішно проводиться. Для цього на торгових платформах є спеціальний інструмент – ордер.

    Ордер це заявка на купівлю чи продаж криптовалюти. Такі пропозиції не завжди передбачають миттєву конвертацію одного активу на інший. У деяких випадках ордер виконується через тривалий час або взагалі автоматично видаляється. Початківцям потрібно розібратися у видах торгових заявок, щоб не допустити помилки під час обміну криптовалюти. Для успішного виконання операції потрібно зазначити декілька даних: тип ордера, торгову пару, суму крипти, яка продається чи купується, її вартість.

    Типи ордерів на біржі WhiteBIT

    Різні типи заявок мають різну процедуру виконання. В одному випадку операція проводиться відразу за поточним курсом, в інших – відкладається доти, доки не буде дотримано певних умов.

    Розглянемо основні типи ордерів на біржі WhiteBIT:

    • Маркет. Ринковий ордер дозволяє моментально купити чи продати актив за актуальною ринковою ціною. Він обходить решту пропозицій на ринку, і корелює з ними лише в одній точці - в останній ціні купівлі чи продажу. Наприклад, ви хочете швидко купити 1 BTC, а поточна ринкова ціна $150. Для цього необхідно створити маркет-ордер, вказавши кількість активу. Угода буде виконана миттєво, а Біткоін відразу з'явиться на вашому балансі. Такий тип ордеру підходить, якщо вам потрібно продати або купити криптовалюту тут і зараз. При цьому слід пам'ятати, що курс криптовалюти змінюється кожну секунду. Тому підсумкова ціна угоди може відрізнятись від тієї, яку ви бачили на графіку при оформленні заявки. Маркет-ордер не рекомендується використовувати при великих сумах угоди.
    • Ліміт. Такий тип ордеру підходить для всіх типів ринку. Транзакція обробляється, якщо курс активу досягає розрахованого користувачем рівня. Лімітні угоди проводяться за ціною, значно вигіднішою, ніж поточний ринковий курс. Наприклад, поточна ринкова ціна LTC - $150, але ви хочете купити монету за більш вигідним курсом - $140. Для цього потрібно створити лімітний ордер, вказавши ліміт-ціну ($140) та кількість активу. Ордер буде виконаний, коли ринкова ціна досягне виставленої вами ліміт-ціни. Таким чином, лімітний ордер унеможливлює покупку за невигідною ціною. При цьому, вам не потрібно сидіти біля комп'ютера та постійно оновлювати графік, чекаючи поки курс дійде до потрібного вам рівня. Лімітний ордер спрацює автоматично без вашої участі.
    • Стоп-ліміт. Цей ордер дозволяє встановлювати мінімальну бажану суму прибутку та максимальну суму збитків. Стоп-ліміт ордер передбачає 2 індикатори - стоп-ціну та ліміт-ціну. Стоп-ціна є тригером для ліміт-ціни: коли ринковий курс монети досягає стоп-ціни, автоматично виставляється лімітний ордер. Наприклад, поточна ринкова ціна LTC – $150, і ви хотіли б купити актив, коли він почне зростати. При цьому ви не бажаєте переплачувати, якщо курс почне підніматися дуже швидко. Припустимо, що згідно з вашим прогнозом, ціна почне зростати, якщо курс монети дійде до $155. У такому разі ви встановлюєте стоп-ціну на рівні $155, а ліміт-ціну на рівні $160. Таким чином, коли ринкова ціна LTC досягне позначки $155, буде виставлено лімітний ордер на покупку за ціною $160. Якщо курс підніметься вище за лімітну ціну надто швидко, ваш ордер може бути виконаний не повністю.

    Також слід зазначити інші типи ордерів на біржі WhiteBIT, зокрема: OCO-ордер (стратегія торгівлі, яка дозволяє трейдеру розмістити одразу два лімітні ордери: Limit та Stop-limit. Коли один із ордерів виконується, інший автоматично скасовується. Завдяки цьому трейдер може захистити свої позиції та уникнути значних втрат) та стоп-маркет (тип заявки на придбання або продаж активу за ринковою ціною, яка автоматично виконується, коли ціна досягає рівня стопу).

    Якщо ви хочете купити криптовалюту в Україні на максимально вигідних умовах, скористайтеся послугами біржі WhiteBIT. Це найвідоміша європейська криптобіржа з понад 4 млн. зареєстрованих користувачів у всьому світі. Біржа пропонує понад 350 торгових пар, 270+ активів та 6 державних валют. Інтерфейс WhiteBIT не перевантажений зайвими функціями. Початківцям пропонується проста платформа з мінімумом інструментів. Досвідченим трейдерам WhiteBIT надає можливість вести професійну торгівлю з великою кількістю таблиць, графіків та технічних індикаторів. Криптовалютна біржа WhiteBIT відповідає найвищим вимогам до рівня безпеки та входить у трійку бірж за надійністю з найвищим рейтингом ААА.