Кропивничани віддали шану людині, на честь якої названо їхнє місто

  • 22 трав. 2023 13:52
  • 374
    • Новина Кропивничани віддали шану людині, на честь якої названо їхнє місто Ранкове місто. Кропивницький
     
    У Кропивницькому вшанували фундатора українського професійного театру, сповіщає Кропивницька міська рада.
     
    Сьогодні, 22 травня, українці відзначають 183-ю річницю від дня народження фундатора українського професійного театру, драматурга, актора, режисера, публіциста, громадського діяча, благодійника Марка Лукича Кропивницького.
     
    Цього дня живі квіти до пам’ятника Корифею від Кропивницької міської ради та її виконавчого комітету поклали заступник міського голови Олександр Мосін і секретар міської ради Олег Колюка. 
     
         
    Для кропивничан це особлива дата і знакова постать, адже 14 липня 2016 року Верховна Рада України ухвалила рішення щодо перейменування нашого міста на честь Марка Кропивницького. 
     
    Він — людина-епоха, завдячуючи якій українське слово звучало зі сцени в часи, коли російська імперія з усіх сил намагалася знищити, стерти, викорінити саме поняття українськості. Він виплекав справжніх зірок, які стали в один ряд з кращими акторами Європи і зі світової сцени несли красу нашої мови, нашу ідентичність і культуру.
     
    Сам він за своє довге театральне життя зіграв більш як 500 ролей. Це були шедеври сценічного втілення, в яких великий актор сягав глибини розкриття і розуміння образу, створював сповнені правди характери, зачаровував глядачів майстерністю гри.